web analytics
Taarten,  Vegan

Vegan strawberry cheesecake

Hoihoi! Ik ben zelf niet veganistisch, maar vind het wel heel erg leuk te om wat recepten uit te proberen die alleen maar van plantaardige ingrediënten uitgaan. Zoals bij deze vegan strabwerry cheesecake! Ik vind het enorm goed dat mensen zó bewust met het milieu en onze wereld bezig zijn, en hun eigen gezondheid uiteraard, dat ze de keuze kunnen maken om 100% plantaardig te kunnen leven. Zelf minder in mijn vlees- en zuivelconsumptie, maar ik hou to be honest veeeel te veel van bijvoorbeeld kaas om echt 100% veganistisch te gaan leven. Oh, en what about chocolade, en eieren.. zou ik echt heel moeilijk vinden. Maar ik geloof wel dat het al een enorm verschil zou maken als we met zijn allen iets bewuster gaan leven, vandaar ook mijn persoonlijke keuzes om regelmatig dierlijke producten te laten staan. En, om te laten zien dat veganistisch bakken echt niet moeilijk én heel lekker kan zijn, heb ik hier een fijn recept voor een strawberry cheesecake! Mét cacaobodem.. echt de moeite waard, ook voor de niet-veganisten onder ons!

INGREDIËNTEN

Bodem

  • 150 g amandelen
  • 150 g dadels
  • 1,5 el raw cacaopoeder

Vulling

  • 180 g cashewnoten
  • 150 mL kokosmelk (Volle kokosmelk, niet de light variant. Deze is lekker stevig!)
  • 90 mL gemolten kokosolie
  • 400 g verse aardbeien
  • 1 citroen
  • 4 el maple syup
  • Optioneel: kokosflakes, cacao nibs en extra verse (rood) fruit ter garnering!

BEREIDINGSWIJZE

Begin met het weken van de cashewnoten. Dit zou je de avond van tevoren kunnen doen, of juist ’s ochtends vroeg. Deze moeten namelijk minimaal 8 uur geweekt worden in koud water! Giet de noten daarna af en laat ze even uitlekken.

Voor de bodem, week de dadels 5 minuten in net gekookt water. Giet het water vervolgens af en laat ze even uitlekken. Maal in een keukenmachine de amandelen grof. Zet deze even apart in een bakje. Maal vervolgens in de keukenmachine de dadels tot een fijne puree. Het kan zijn dat je af en toe even door het mengsel moet roeren om te zorgen dat je niet 1 dikke klont dadels krijgt 😉 Meng dan de amandelen en het cacaopoeder erdoor tot een egaal gemengde massa. 

Vet een springvorm van 18 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Stort het dadel-notenmengsel uit op de bodem en druk met een (natte) lepel plat en glad. Zet de vorm even in de koelkast.

Smelt voor de vulling de kokosolie en laat even afkoelen. Maal  de cashewnoten tot een glad mengsel samen met de kokosmelk en kokosolie, in een keukenmachine. Het kan wel een paar minuten duren voordat je een glad mengsel krijgt! Voeg vervolgens 250 g van de aardbeien toe, samen met het sap van de citroen en de maple syrup. Mix weer goed door tot een egaal glad mengsel.

Haal de bakvorm uit de koelkast. Halveer de overige aardbeien en zet deze met de snijkant tegen de rand van de springvorm aan. Stort de vulling voorzichtig in de springvorm en strijk de bovenkant van de taart glad met een spatel. Laat deze vervolgens een nacht opstijven in de koelkast voordat je ‘m aansnijdt. Garneer met vers fruit, kokosflakes, cacao nibs of andere (vegan) toppings die je lekker vindt! Enjoy 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *