web analytics
Bakken,  Ontbijt

Mini suikerbroodjes met gember en citroen

Hoihoi! Hoe leuk zijn deze mini suikerbroodjes? Ik ben helemaal fan! Ik heb een basisrecept voor suikerbrood gebruikt en hier stemgember en citroenrasp aan toegevoegd om ze lekker pittig en fris te maken! Super leuk om deze te serveren voor een uitgebreid ontbijtje of een lekkere brunch. Ze zijn ook echt niet moeilijk om te maken, het meeste tijd zit ‘m uiteraard in het rijzen van het deeg.. maar dan kun je zelf toch lekker wat anders gaan doen 😉 Oh, en die leuke mini bakvormpjes heb ik trouwens van de Xenos! Ideaal voor deze suikerbroodjes!

INGREDIËNTEN (8 mini suikerbroodjes)

 • 450 g bloem
 • 8 g gedroogde gist (1 zakje)
 • 8 g zout
 • 45 g suiker
 • 50 g roomboter (kamertemperatuur)
 • 1 ei (kamertemperatuur)
 • 160 mL melk 
 • 3 tl gembersiroop
 • 30 g stemgember 
 • 2 citroenen (rasp)
 • 150 g suikerklontjes

 

BEREIDING

Doe voor het deeg de bloem, gist, zout, suiker, roomboter, ei, gembersiroop en citroenrasp in een beslagkom. Verhit de melk in een magnetron of pannetje totdat deze lauwwarm is en voeg ook deze toe aan de kom. Kneed tot een soepel en glad deeg. Kneed in ieder geval voor 10 minuten stevig door, zo kan je deeg straks goed rijzen! Maak een bol van het deeg, strooi een beetje bloem onderin de beslagkom en leg het deeg hierin. Dek af met een (vochtige) theedoek en laat voor +/- 1 uur staan rijzen op een warme plek.

Hak de suikerklontjes grof, dit werkt het beste door ze in een plastic zak of theedoeken te stoppen en er met een deegroller op te slaan. Snijd de stemgember in kleine stukjes. Kneed het gerezen deeg eventjes door en meng hier de suikerklontjes en gember door. Kneed totdat deze goed over het deeg verdeeld zijn. 

Ik gebruikte dus kleine kartonnen bakvormpjes van de Xenos, aanrader! Deze hoefde je ook niet in te vetten. Wel strooide ik op de bodem van deze bakvormpjes nog een beetje extra suiker. Verdeel dan het deeg in 8 bolletjes, druk deze plat en rol ze een beetje uit. Rol ze op en leg ze met de naad naar onderen in de bakvormpjes. Dek de gevulde bakvormpjes af met een theedoek en laat ze nogmaals voor +/- 1 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200ºC en bak de suikerbroodjes in +/- 25 minuten goudbruin. En daarna goed laten afkoelen natuurlijk, eet smakelijk!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *