web analytics
Taarten,  Vegan

Vegan bountytaart

Goedemorgen! Wat heb ik veel zin om dit recept met jullie te delen! Hij is dit keer alleen niet van mij, maar van Mariëtte van zoetrecepten.nl! Deze bekende foodblogger is zó ontzettend goed in gezond en vegan bakken.. ik ben groot fan, haha. Al bak ik zelf het liefst met boter en suiker en alles erop en eraan, ik vind het wel super interessant om te experimenteren met plantaardige en gezonde producten. Resultaten zijn wisselend, maar dit recept gaat al-tijd goed!  En, het is gewoon zó enorm lekker! Mijn familie had de eerste keer dat ik deze maakte niet door dat het vegan of iets dergelijks was. Iedereen zat er heerlijk van te smullen! Dit is dus mijn favo vegan taartrecept, en deze wilde ik dan ook heel graag met jullie delen! Let’s bake!

INGREDIËNTEN

  • 200 g dadels 
  • 120 g noten (ik gebruikte een mix van walnoten en amandelen, grof gehakt)
  • 150 g ongebrande cashewnoten
  • 400 mL kokosmelk (blik, light)
  • 4 el maple syrup
  • 2 el kokosolie
  • 125 g kokosrasp
  • 150 g pure (vegan) chocolade
  • Extra kokosrasp ter garnering, en evt. wat cacao nibs!

BEREIDING

Week de cashewnoten voor ruim 4 uur in water, en laat deze vervolgens even uitlekken. De vulling van deze taart wordt namelijk gemaakt op basis van zachte cashewnoten, wat de taart een soort cheesecake-achtige structuur geeft! Veel veganistische cheesecakes zijn ook op basis van cashewnoten gemaakt 🙂

Begin daarna met het maken van de bodem. Bekleed een springvorm van 18 cm doorsnede (Mariëtte gebruikt 20 cm, dan wordt ie gewoon iets lager!) met bakpapier en vet de zijkanten in met een beetje olie. Week de dadels voor +/- 10 minuten in heet water, en laat deze vervolgens goed uitlekken. Maal in een blender/keukenmachine/hakmolentje de dadels fijn (plakkerig goedje dus dit kan wat moeizaam gaan, roer dan tussendoor even!). Voeg vervolgens de gehakte noten (amandelen/walnoten) en 50 g kokosrasp toe. Zelf heb ik nog een klein beetje zeezout toegevoegd, dit geeft een hele verrassende smaak aan het dadel-notenmengsel! Een beetje een salted caramel idee 🙂 Meng tot een grof, plakkerig geheel. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk deze met de bolle kant van een lepel goed aan. Het helpt om de lepel even nat te maken, zodat het mengsel niet blijft plakken! Zet vervolgens de springvorm in de koelkast.

Dan de vulling! Doe de uitgelekte cashewnoten in een blender, samen met 250 mL kokosmelk. Mix in een paar minuten tot een fijn mengsel. Voeg vervolgens ook de maple syrup, kokosolie en de overige 75 g kokosrasp toe, en mix alles nog even goed door. Verdeel de vulling over de bodem in de springvorm en zet weer terug in de koelkast.

Ten slotte is het tijd om de chocoladeganache te maken. Wil je de full vegan versie maken, kies dan voor vegan chocolade. Ik heb nu gewoon extra pure chocolade gebruikt. Verhit de overige 150 mL kokosmelk in een steelpannetje totdat deze kookt. Snijd ondertussen de chocolade in stukjes. Haal de pan van het vuur en voeg de stukjes chocolade toe, onder voortdurend roeren. Roer het mengsel door totdat een gladde ganache ontstaat, dit kan ongeveer een minuutje duren. Laat de ganache dan een minuut of 5 staan zodat deze even licht kan afkoelen, en giet deze ten slotte over de vulling in de springvorm. Garneer met wat extra kokosrasp. Ik heb er ook nog wat cacao nibs over gestrooid 🙂 Laat de taart een nacht opstijven in de koelkast voordat je deze aansnijdt. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *