Orzo met crispy feta, courgettelinten en gekonfijte citroen
Halloooo! Ik heb vandaag een lekker dinerreceptje voor jullie, namelijk deze orzo met crispy feta! Zowel doordeweeks als in het weekend een grote aanrader! Echt comfort food als je het mij vraagt.
Wat dit gerechtje extra speciaal maakt is de frisse citroendressing. Je maakt deze met gekonfijte citroen, wat best wel zout is, Voeg hier een beetje olijfolie, verse munt en citroensap aan toe en je hebt een heerlijke dressing!
Verder zit er lekker veel groente bij, namelijk spinazie en gewokte courgette! Ohja, ik had ook nog een restje tzatziki over die er erg lekker bij smaakte. Optioneel maar zeker een aanrader 🙂 Lees snel verder voor het recept!
INGREDIËNTEN (2 personen)
Gekonfijte citroendressing
- 1 el fijngesneden gekonfijte citroen
- 1 citroen (sap)
- 5 el olijfolie extra vierge
- 1 el fijngesneden verse munt e3
Crispy feta
- 1 blok fetakaas à 200 g
- 1/2 rode chilipeper (fijngehakt)
- 1 el fijngesneden verse munt
- 1 el fijngesneden verse peterselie
- 1 ei
- 80 g panko
- Bloem
Tzatziki
- 250 g griekse yoghurt
- 1/2 komkommer (geraspt)
- 2 el fijngesneden verse munt
- 1/2 citroen (rasp + sap)
- 1 el honing
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 el olijfolie
- 150 g orzo
- 200 g spinazie
- 1 courgette
BEREIDING
We beginnen met het maken van de gekonfijte citroendressing. Mix hiervoor alle ingrediënten door elkaar in een klein kommetje en zet tot verder gebruik opzij.
Verder met de crispy feta! Snijd het blok fetakaas in plakjes van ongeveer 1 cm. Meng in een laag schaaltje of kommetje de panko samen met de fijngesneden kruiden, gehakte chilipeper en wat peper en zout. Klop in een ander schaaltje het ei los en strooi in weer een ander kommetje een laagje bloem. Pak een schoon bord om de gepaneerde stukjes feta straks op te kunnen leggen. Pak een plakje feta en wentel deze achtereenvolgens door de bloem, het ei en ten slotte het pankomengsel. Leg de gepaneerde feta op het bord en herhaal voor alle andere plakjes. Zet het bord tot verder gebruik in de koelkast.
Als je de tzatziki wil maken: rasp hiervoor de komkommer met een grove rasp. Doe de komkommer in een fijne zeef/vergiet, bestrooi met flink wat zout en laat minimaal 10 minuten intrekken en uitlekken. Het zout onttrekt namelijk het vocht aan de komkommer. Duw na 10 minuutjes met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. Meng in een kommetje de griekse yoghurt samen met de overige ingrediënten en voeg als laatste ook de geraspte komkommer toe. Zet in de koelkast tot het serveren.
Tijd om de orzo te koken! Doe dit volgens de gebruiksaanwijzingen volgens de verpakking (+/- 10 minuutjes). Giet daarna het water af, voeg de spinazie toe aan de pan en doe het deksel erop. Door de hitte zal de spinazie slinken. Roer na een tijdje door samen met de helft van de citroendressing. Laat tot serveren de deksel op de pan.
Schil vervolgens de courgette in linten (ik doe dit altijd met een kaasschaaf) en bak de courgettelinten in een grote koekenpan in een eetlepel olijfolie samen met wat zout en peper in een paar minuutjes beetgaar. Haal de courgette uit de pan en bewaar in een schaaltje afgedekt met aluminiumfolie. Voeg wat extra olie toe aan de pan en verhit tot mediumhoog vuur. Frituur/bak hierin de gepaneerde feta in een paar minuutjes per kant goudbruin. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier.
Dan is het tijd om ons bordje op te bouwen! Verdeel de orzo over de borden, gevolgd door de courgettelingen, crispy feta en eventueel een lekkere dot tzatziki. Garneer met de resterende gekonfijte citroendressing. Enjoy!
You May Also Like
Vega turkse pide
30 januari 2022
Vegan hotdogs met chorizo en feta
19 november 2021