web analytics
Bakken

Bananabread met wilde bramen

Morning! Het is zomer en ook.. bramenseizoen! Tijdens een rondje wandelen kwam ik een hele grote bramenstruik tegen en daar moest ik natuurlijk wel iets mee doen. Ook lagen er nog een paar overrijpe bananen in huis dus de keuze was snel gemaakt: bananabread met bramen! Om de smaak net iets specialer te maken, voegde ik een mix van gemalen kardemom, kaneel en gember toe. Dat geeft dit bananenbrood net een beetje meer pit. En wat pompoenpitten en zonnebloempitten voor de crunch. Mocht je geen bramen in huis hebben, dan zijn blauwe bessen of kersen ook een prima alternatief (en ook in het seizoen!). Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!

INGREDIËNTEN

  • 4 rijpe bananen (3 voor het bananenbrood, 1 ter garnering)
  • 3 eieren
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g bloem
  • 100 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • Snufje zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/4 tl gember
  • 200 g verse bramen

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een cakevorm in met een beetje roomboter en bekleed de bodem en de zijkanten met een vel bakpapier. Aan de zijkanten van de cakevorm heb je bakpapier ‘over’ zodat je het bananenbrood na het bakken makkelijk uit de vorm kan tillen.

Prak de bananen tot een puree en doe deze in de mengkom van een standmixer (of gebruik een gewone kom met een handmixer). Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Voeg ook de kokosbloesemsuiker en het vanille-extract toe en mix een paar minuten door, totdat het mengsel mooi luchtig is geklopt.

Meng in een andere beslagkom de droge ingrediënten met elkaar (bloem, amandelmeel, bakpoeder, baking soda, zout en specerijen). Spatel deze voorzichtig door het natte beslag, zodat het mengsel zijn luchtigheid behoudt. Spatel ten slotte ook de bramen voorzichtig door het beslag.

Stort het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad met een lepel. Bak het bananenbrood +/- 45 minuten in de oven. Controleer tegen het einde van de baktijd of het brood gaar is; dit doe je door met een satéprikker in de bovenkant te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is je bananenbrood klaar. Zo niet, verleng de baktijd dan steeds met 5 minuutjes. 

Laat het bananenbrood een kwartiertje afkoelen in de vorm. ‘Til’ het bananenbrood dan uit de vorm met het bakpapier en laat het vervolgens volledig afkoelen op een rooster voordat je er plakjes van snijdt. Enjoy!

Tip: Ik snijdt vaak van de helft van het bananenbrood plakjes en vries deze in, individueel verpakt in vershoudfolie. Zo heb je altijd een lekker en gezond tussendoortje achter de hand om ’s ochtends mee te nemen als je de deur uit gaat!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *