Baklava cheesecake
Goedemorgen! Baklava en cheesecake, dat klinkt als een goede combi toch? Dat dacht ik ook toen ik laatst op de kaart bij een restaurant een baklava cheesecake zag staan. En dat was zó lekker, ik wilde dit gelijk zelf ook maken! En dat was een schot in de roos 🙂 Deze baklava cheesecake maakte ik met lekker veel pistachenoten, walnoten, een honingsiroop extra op smaak gebracht met gedroogde lavendel en verse vanille. Het viel mij ook heel erg mee hoe lang de voorbereiding duurde, de oven doet het meeste werk! En daarna heb je natuurlijk wat geduld nodig om de taart af te laten koelen en op te stijven.. Wil je deze topper ook maken? Lees dan snel hieronder verder voor het recept!
INGREDIËNTEN
Suikersiroop:
- 150 g suiker
- 250 mL water
- 150 g honing
- 2 el gedroogde lavendel
Cheesecakevulling:
- 500 g roomkaas
- 200 g griekse yoghurt
- 3 eieren
- 150 g suiker
- 1 vanillestokje
- 1 eetlepel bloem
Notenmix:
- 80 g pistachenootjes (ongezouten)
- 80 g walnoten
- Snufje kaneel
- Snufje kardemom
- Snufje zout
Overig:
- 1 pak filodeeg
- 100 g roomboter
- Extra pistachenootjes en walnoten ter garnering
BEREIDING
Om te beginnen maken we de suikersiroop. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Roer goed door totdat alle suiker opgelost is. Laat dan volledig afkoelen tot kamertemperatuur, dit duurt ongeveer 1 uur. Haal de siroop door een zeef om de stukjes lavendel eruit te zeven. Giet de siroop in een maatbeker of flesje en zet opzij.
Voor de cheesecakevulling meng je de roomkaas met de griekse yoghurt en suiker. Halveer het vanillestokje door de lengte en schraap het merg met behulp van een mesje uit het stokje. Voeg het merg toe aan het roomkaasmengsel en mix goed door. Spatel dan één voor één de eieren door het mengsel, gevolgd door de bloem. Het is belangrijk om dit met een spatel te doen en niet met de mixer! Je wil namelijk dat je cheesecakemengsel mooi glad blijft. Zet het mengsel even opzij.
Hak de pistache- en walnoten grof en meng in een kom met de helft van de suikersiroop en een snufje kaneel, kardemom en zout (naar smaak). Zet ook dit opzij.
Tijd om écht met de taart te beginnen! Verwarm vast de oven voor op 160°C. Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Smelt de roomboter en leg 1 blad filodeeg op je aanrechtblad. Smeer met een kwastje het deeg in met de gesmolten roomboter en leg het blad in de springvorm. Hierbij wil je dat ongeveer 1/3 van het blad ‘uit de vorm steekt’. We willen namelijk uiteindelijk het filodeeg wat overhangt naar binnen vouwen, zodat we de taart aan de bovenkant ook kunnen bedekken met filodeeg (dit zie je ook op de foto). Herhaal dit met de helft van de filodeegbladen, en plaats deze rondom in de vorm zodat de gehele vorm bedekt wordt. Verdeel dan de helft van het notenmengsel over het filodeeg. Hierna gaan we met de resterende helft van de filodeegbladeren weer hetzelfde doen; insmeren met gesmolten roomboter, de bladeren bedekken de bodem maar de uiteindes steken ook uit de vorm. Als je hiermee klaar bent, giet je de cheesecakevulling op de baklava bodem. Vouw nu de zijkanten van de filodeegvellen naar binnen. Vorm ze een beetje zodat je een mooie ronde taart krijgt. Smeer de bovenkant van het deeg in met de resterende roomboter. Bak de taart in +/- 60 minuten gaar, de binnenkant van de cheesecake mag nog een beetje wiebelen maar de buitenkant moet stevig zijn. De filodeegvellen mogen mooi bruin kleuren. Als de taart uit de oven komt, giet je de resterende suikersiroop over de taart. Hak wat extra pistache- en walnoten grof en garneer de taart hiermee. Laat de taart vervolgens in de vorm volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Hierna plaats je de taart in de koelkast voor minimaal 2 uur.
Hierna kan je de taart (eindelijk !!) serveren, enjoy!
You May Also Like
Gezonde chocolade fudge cake
6 december 2020
Passievrucht apple crumble bars
14 oktober 2020