web analytics
Bakken,  Ontbijt

Gezonde aardbeien-ricottacake

Goedemorgen! Ik hou enorm van gezonde baksels, zo fijn als je iets ‘zoets’ kan snacken en dat dit ook nog eens een verantwoord tussendoortje is! Zo ook deze gezonde aardbeien-ricottacake. Lekker zomers, smeuïg en heel smaakvol door de citroen en kokosbloesemsuiker! En je hebt deze cake ook zo in de oven staan. Tip: vries een paar plakjes in en haal deze ’s ochtends uit de vriezer als je de deur uit gaat. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje binnen handbereik!

INGREDIËNTEN

Cakebeslag

  • Droge ingredïenten
    • 75 g bloem
    • 75 g volkoren-speltmeel
    • 75 g amandelmeel
    • 3 t bakpoeder
    • 1/2 tl baking soda
    • Snufje zout
  • Overige ingrediënten
    • 75 g kokosbloesemsuiker
    • 3 eieren
    • 200 g ricotta
    • 40 g kokosolie (gesmolten)
    • 3 el amandelmelk 
    • 1 tl vanille-extract
    • 1/2 citroen (rasp)

Vulling + toppings

  • 150 g verse aardbeien + 1 el maïzena
  • Handje amandelschaafsel

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakeblik in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Ik vind dit altijd handig zodat je na het bakken de cake uit de bakvorm kunt tillen om vervolgens op een rooster te laten afkoelen 🙂

Meng in een grote beslagkom de droge ingrediënten door elkaar.

Doe in een andere beslagkom de kokosbloesemsuiker samen met de citroenrasp, het vanille-extract, gesmolten kokosolie en amandelmelk en klop hier met de garde (handig met staande mixer) één voor één de eieren doorheen. Klopt een aantal minuten door totdat je een luchtig beslag krijgt. Spatel ten slotte ook de ricotta door het mengsel, gevolgd door de droge ingrediënten. 

Was en halveer de aardbeien en meng deze met een eetlepel maïzena. Spatel ten slotte ook de aardbeien door het cakebeslag. Giet het cakebeslag in de bakvorm en bestrooi met een handje amandelschaafsel. 

Bak de cake in +/- 50 minuten goudbruin en gaar. Controleer tegen het einde van de baktijd met een satéprikker of de cake gaar is; komt de prikker er schoon uit, dan mag de cake uit de oven! Laat de eerst 5 minuutjes afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt. Laat de cake volledig afkoelen op een rooster voordat je er plakjes van snijdt. Ik vind het altijd top om een paar plakjes vast af te snijden en verpakt in plasticfolie in te vriezen als snack. Enjoy!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *