Mueslibolletjes met kardemom en sinaasappel

Morning! Mueslibolletjes doen mij dus echt aan vroeger denken, maar altijd als ik een mueslibol in de supermarkt koop kom ik t贸ch licht teleurgesteld thuis. Daarom dacht ik; laat ik zelf eens de keuken induiken om deze klassieker te maken! En ik kan je vertellen, dat was een goed idee 馃檪 Ik gooide extra veel noten door het deeg en bracht het deeg op smaak met sinaasappelrasp en kardemom. Vers uit de oven zijn deze bolletjes absoluut het lekkerst! Wil je ze langer bewaren, dan is het een idee om ze in te vriezen. De dag na het bakken vond ik ze namelijk al wat droger. Ik eet de mueslibolletjes het liefst met een lik roomboter en een plak oude kaas, yum! Benieuwd naar het recept? Lees snel verder hieronder!
INGREDI脣NTEN (6 mueslibollen)
- 165 g bloem
- 125 g volkoren-speltmeel
- 5 g gedroogde gist
- 5 g zout
- 25 g suiker
- 40 g roomboter (op kamertemperatuur, + beetje extra om mee te bestrijken na het bakken)
- 125 g volle melk (lauwwarm)
- 1 ei
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 sinaasappel (rasp)
- Snufje kaneel
- 75 g rozijnen
- 75 g gemengde noten (grof gehakt)
- 50 g zonnebloempitten
- 25 g havervlokken
BEREIDING
Wel om te beginnen de rozijnen een uur in een bakje met heet/kokend water en een snufje kaneel. Laat ze na dit uur uitlekken op wat keukenpapier en dep ze goed droog.
We gaan het deeg maken! Meng de bloem, het volkoren-speltmeel, sinaasappelrasp, kardemom, gist, zout en suiker in een beslagkom. Verwarm de melk in een pannetje tot deze lauwwarm is (dit duurt maar heel kort). Giet dan de melk, het ei en de roomboter bij de droge ingredi毛nten en kneed met een mixer met deeghaken in +/- 15 minuten tot een soepel deeg (op lage stand). Als je met de hand kneed, duurt het waarschijnlijk iets langer. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen en de noten toe en meng ook deze door het deeg. Met de machine is dit het makkelijkst, met de hand wordt het waarschijnlijk erg plakkerig. Maak dan je handen licht vochtig, dat helpt! Leg het deeg vervolgens in een ingevette kom, dek af met een schone theedoek of vershoudfolie en laat op kamertemperatuur een uur rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen, maar als je met je vinger op het deeg drukt, moet deze wel indeuken en niet makkelijk terugveren.聽
Na het rijzen gaan we de mueslibolletjes vormen. Verdeel de deegbol met een deegkrabber of mes in 6 gelijke stukken. Ik check dit altijd even met de weegschaal! Bol elk stukje deeg op (er zijn veel filmpjes op youtube hoe je dit het beste kan doen!) en zorg ervoor dat de noten en rozijnen zoveel mogelijk ‘weggestopt’ zijn zodat deze niet verbranden in de oven. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel de bovenkant met een klein beetje water en garneer de bolletjes met de聽 zonnebloempitten en de havervlokken. Duw deze een beetje vast in het deeg. Dek weer af met een schone theedoek of ingevet vershoudfolie en laat ditmaal 1,5 uur rijzen.聽
Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 210掳C en zet een bakje met water onderin de oven. De dampen die tijdens het bakken ontstaan zorgen ervoor dat je broodjes minder snel uitdrogen.
Bak de mueslibolletjes in+/- 12 minuten goudbruin. Bestrijk de bolletjes direct nadat ze uit de oven komen met een beetje gesmolten roomboter en laat ze verder afkoelen op een rooster. Lauwwarm vond ik ze het lekkerst! Zeker met een beetje roomboter of oude kaas. Enjoy!



You May Also Like

Kaasscones met manchego en vijgen
7 mei 2025
Ruby chocolade macarons
15 november 2020