Banana pancakes (met zuurdesem leftovers)
Morning! Deze banana pancakes staan minimaal 1 keer per week bij mij op tafel. En sinds ik zuurdesembrood bak is dit ook de ideale manier om je zuurdesem leftovers te gebruiken! Zonde als je deze weg moet gooien, toch? Als je zuurdesembrood bakt, moet je namelijk regelmatig je zuurdesemstarter ‘voeden’ om hem gezond te houden (ja, het is echt net een huisdier ;-)). Hierbij hou je ook een deel van de oude starter over. Dit restje meel en water is ideaal om door je pancakes te gooien! Ik geef ook een tip voor de versie zonder zuurdesem. Wat betreft de toppings, kijk lekker wat je in je koelkast heb liggen en leef je uit! Klaar? Bakken maar!
INGREDIËNTEN (2 personen, +/- 12 pancakes)
Pancake beslag:
- 100 g zuurdesem leftover
- 1,5 rijpe banaan (de andere helft kun je gebruiken als topping)
- 50 g havermout
- 2 eieren
- 2 el bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- Snufje kaneel
- Snufje zout
- Scheutje (amandel)melk
Overig:
- Kokosolie (of een andere neutrale olie) om in te bakken
- Toppings (vers fruit, noten, maple syrup, honing, etc.)
BEREIDING
Voor de versie zonder zuurdesem, gebruik je 80 g havermout en 4 el bloem! Het zuurdesem laat je dan achterwege, volg voor de rest gewoon het recept.
Gebruik een keukenmachine of staafmixer om het beslag te maken. Doe alle ingrediënten behalve de (amandel)melk in de keukenmachine/staafmixerkom en mix tot een fijn beslag. Laat 5 minuten staan zodat de havermout kan weken/vocht opnemen. Kijk hierna even hoe dik het beslag is en verdun zo nodig met een scheutje (amandel)melk. Het beslag moet redelijk dik zijn, zodat je kleine pancakes kunt vormen die niet uitlopen in de pan.
Verhit een (pannenkoeken)pan en smelt hierin de kokosolie. Giet met een sauslepel (dit vind ik de ideale grootte :-)) 3 kleine hoopjes beslag in de pan. Bak ze op gemiddeld vuur een aantal minuten totdat er kleine luchtbelletjes aan de bovenkant ontstaan. Keer ze dan met een spatel om en bak de andere zijde nog +/- 1 minuut. Herhaal dit totdat het beslag op is! Ik bak dus altijd 3 pancakes per keer. Kijk vooral wat er in jouw pan past 🙂
Garneer de pancakes met toppings naar keuze en serveer direct. Eet smakelijk!
Tip: Om de pancakes tijdens het bakken warm te houden kun je een pan met een laagje kokend water op het vuur zetten en hier een bord bovenop leggen. Leg de pancakes hier na het bakken op en dek af met aluminiumfolie.
You May Also Like
Passievrucht smoothie bowl
24 juli 2020
Gezonde ‘Groninger’ notenkoek
22 september 2025