web analytics
Bakken,  Ontbijt

Mini kerststolletjes met pistachespijs en abrikozen

Goedemorgen? Weleens zelf een kerststol gemaakt? Ik maakte vorig jaar al een grote stol met vijgen en witte chocolade (recept ook op mijn site te vinden) en dit jaar ging ik voor deze mini kerststolletjes met amandel-pistachespijs en gedroogde abrikozen! Elke vorm van brood maken kost natuurlijk wat effort, maar is het ook zeker waard! Zo leuk om deze kleine stolletjes helemaal from scratch te maken! Je kan natuurlijk ook zelf met de vulling variëren. Een ander soort gedroogd fruit, zoals cranberries of pruimen, lijkt me bijvoorbeeld ook heerlijk in combinatie met het amandel-pistachespijs. Benieuwd? lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (12 mini stolletjes)

Deeg

 • 375 g bloem
 • 160 g melk
 • 50 g suiker
 • 10 g gedroogde gist
 • 1 ei
 • 1 tl vanille-extract
 • Flinke snuf kaneel
 • 7 g zout
 • 75 g roomboter

Vulling

 • 200 g gedroogde abrikozen
 • 50 g amandelen
 • 50 g pistachenoten

Pistache-amandelspijs

 • 75 g amandelmeel
 • 75 g pistachenoten
 • 1,5 citroen (rasp)
 • 0,5 ei
 • 150 g suiker

BEREIDING

1 avond van tevoren; snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Laat ze 15 minuten wellen in water, giet af en laat vervolgens een hele nacht drogen aan de lucht.

De volgende ochtend gaan we weer verder! Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de roomboter, in een grote beslagkom. Kneed in +/- 10 minuten tot een soepel deeg. Ik doe dit in een staande mixer met deeghaak, maar kan ook met een gewone handmixer. Snijd vervolgens de roomboter in kleine blokjes en voeg dit in delen toe aan het deeg. Blijf nog een paar minuutjes mixen/kneden totdat je een soepel deeg hebt. Haal het deeg dan uit de kom, stort uit op een bebloemd oppervlak en verdeel de vulling over het deeg (abrikozen, amandelen en pistachenoten). Kneed de vulling door het deeg en zorg ervoor dat alles gelijkmatig verdeeld is. Maak een bol van het deeg, doe deze in een licht ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek of met vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.

Ondertussen kan je vast het pistache-amandelspijs maken. Maak de pistachenoten fijn in een hakmolentje/keukenmachine. Meng de gemalen pistachenoten met het amandelmeel, de suiker, het halve ei en het citroensap. Kneed goed door en vorm 12 gelijke rolletjes van +/- 5 cm lang. Zet deze zolang even aan de kant. 

Na 1 uur rijzen verdeel je het deeg in 12 gelijke stukjes. Maak van elk stukje een bolletje en laat deze (weer afgedekt) minimaal een halfuur rijzen. Na een halfuur rol je elk bolletje deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een ovaal. De 2 ‘puntige kanten’ mogen iets dikker zijn. Leg een rolletje pistache-amandelspijs in het midden en vouw de bovenkant van het deeg over het spijs. Duw met je vingers een beetje vast, zo krijg je de klassieke stolvorm! Herhaal voor alle deegstukjes en leg de stolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de stolletjes opnieuw af en laat ze nog eens 1 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180ºC. Bak de stolletjes in +/- 18 minuten goudbruin. Laat de stolletjes afkoelen op een rooster. Smeer ze eventueel in met een beetje gesmolten roomboter en bestuif met (flink!) wat poedersuiker. Lekker met een lik roomboter en abrikozenconfituur.. Enjoy!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *