Panzanella met honingtomaten
Goedemorgen! De herfst is alweer begonnen.. maar gelukkig kun je met koken nog wel weer een kléin beetje de zomer in huis halen! Bijvoorbeeld door het maken van deze (nazomerse) panzanella!
Panzanella is een Italiaanse broodsalade, gemaakt verse tomaten en geroosterd oud brood. De truc zit ‘m in de goede, verse ingrediënten. Ik maakte deze salade alweer 2 weekjes geleden, toen als bijgerecht bij een bbq. Maar bij ieder Italiaans etentje is dit eigenlijk een heerlijk bijgerecht!
Voor de tomaten gebruikte ik de ‘honingtomaten’ van Looye Kwekers. Die zijn super zoet en lenen zich daardoor heel goed voor een koude bereiding. Samen met lekker veel verse basilicum, parmezaan, geroosterde ciabatta croutons én een heerlijke dressing van rode wijn azijn, citroen en honing garandeer ik je dat deze panzanella bij iedereen in de smaak zal vallen.
Lees snel verder voor het recept!
INGREDIËNTEN (4 personen)
Knoflook croutons
- 1 afbak ciabatta brood
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 2 tl maldonzout
- Flinke scheut olijfolie
Dressing
- 4 el olijfolie
- 3 el rode wijn azijn
- 1 el honing
- 1/2 citroen (sap)
- Zout, peper
Salade
- 3 bakjes honingtomaten (Looye Kwekers)
- 2 grote (rijpe) trostomaten
- 2 sjalotjes
- 2 tl kappertjes
- 40 g parmezaanse kaas
- Flinke hand vol verse basilicum
BEREIDING
We beginnen met het maken van de croutons. Ik gebruik hiervoor vaak een afbak ciabatta brood. Vers kan natuurlijk ook, maar ik vind dit wel makkelijk 🙂 Verwarm de oven vast voor op 180°C. Snijd het brood in blokken (grootte naar keuze, maar iets grotere stukken zijn wel gepast in deze salade). Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel hier de stukken brood over en schep om met een flinke scheut olijfolie, de geperste knoflook en het maldonzout. Rooster de croutons circa 15 minuten in de oven of totdat ze goudbruin gekleurd zijn. Schep tussendoor een keer om. Laat de croutons na het bakken volledig afkoelen.
Voor de dressing mengen we alle ingrediënten door elkaar in een klein kommetje. Zet tot verder gebruik opzij.
En dan de salade! Halveer de honingtomaten en snijd de twee trostomaten in grove stukken. Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen. Rasp de parmezaan grof (ik ‘schaaf’ hiervoor stukken van het blok kaas af, zo krijg je een soort flakes) en hak de basilicumblaadjes grof. Doe al deze ingrediënten samen met de kappertjes in een grote kom of schaal. Schep goed om en meng vervolgens ook de dressing er doorheen. Garneer eventueel met wat extra verse basilicum en parmezaanse kaas. Enjoy!
You May Also Like
Vegan quiche met zoete aardappel en gekarameliseerde rode ui
10 maart 2021
Salade met warme geitenkaas en vijgen
10 september 2020