Gezonde ‘Groninger’ notenkoek
Whoeee ik heb heel veel zin om dit receptje te delen! Ik mag het natuurlijk officieel geen Groninger koek noemen 😉 De klassieke Groninger koek is een smeuïge kruidkoek, met noten aan de zijkant en bovenkant en het liefst serveer je die met een lik roomboter. Toen ik in Groningen studeerde was dit absoluut een geliefd tussendoortje! Super leuk dus om zelfs in de keuken in te gaan om een remake te maken. Maar dan wel een enigszins gezonde variant, dat klinkt goed toch? Mijn versie is namelijk vooral gezoet met dadels. Wil je een vegan recept? Vervang dan de honing door maple syrup en gebruik plantaardige melk.
Lees snel verder voor het recept!
INGREDIËNTEN
- 200 g dadels (ontpit)
- 250 mL melk (lactosevrij/plantaardig kan ook)
- 1 tl vanille-extract
- 3 el honing
- 150 g rogge- of volkorenmeel
- 100 g bloem
- 50 g amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl pumpkin spice kruiden of speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 50 g stemgember + (gekonfijte gember, dit kan je in een potje bij de supermarkt kopen óf je maakt (zoals ik deed) gemberlimonade en gebruikt de leftover gember hiervoor! :-))
- Handje gemengde noten
- Snufje zout
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 160° en vet een cakevorm in. Bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier zodat je de notenkoek na het bakken heel handig uit de vorm kan tillen. Week de dadels minimaal 5 minuten in kokend water. Giet ze vervolgens goed af. Doe de dadels samen met de melk, het vanille-extract en de honing in de kom van een keukenmachine en maal fijn. Dit kan eventueel ook met de blender.
Meng de drie soorten meel samen met het bakpoeder, de specerijen en een snufje zout. Spatel de droge ingrediënten door het dadelmengsel en zet even opzij.
Snijd de stemgember in kleine stukjes en hak de noten grof. Spatel de gember door het beslag (laat een paar stukjes over ter garnering). Stort het beslag in de cakevorm. Strijk de bovenkant glad met een spatel en top af met de gehakte noten en nog wat stukjes stemgember.
Zet de notenkoek 40-45 minuten in de oven. Check tegen het einde van de baktijd met een satéprikker of je baksel gaar is; prik de satéprikker in de koek. Komt deze er schoon uit? Dan is je notenkoek klaar! Til de koek uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Enjoy!
You May Also Like
Italiaanse appeltaart met mascarpone en vanille
22 oktober 2025
Portugese pastel de nata
20 augustus 2021