Polentacake met abrikozen
Morning! Polentacake met abrikozen, besprenkeld met trempeersiroop van vlierbloesemlikeur. Dat is een hele mond vol. En dat is het ook! Deze cake is super lekker smeuïg door de combinatie van polenta en amandelmeel (in plaats van gewone bloem). En doordat de cake na het bakken wordt besprenkeld met de trempeersiroop gemaakt van vlierbloesemlikeur, is ie ook lekker ‘sappig’. Ik kan er geen mooier woord voor vinden haha. Maken dus! Ik gebruikte trouwens vlierbloesemlikeur van Fiorente. Dit is een heerlijke likeur met vlierbloesem, citroen en munt. Perfect voor deze zomerse taart!
INGREDIËNTEN
Cake
- 160 g roomboter
- 160 g suiker
- 160 g amandelmeel
- 120 g polenta
- 2 el bloem
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 citroen
- 1 tl vanille-extract
- Snuf zout
- 6-8 abrikozen
Trempeersiroop
- 45 g suiker
- 50 mL water
- 25 mL vlierbloesemlikeur
Mascarpone-slagroom
- 100 mL slagroom
- 1 el suiker
- 100 g mascarpone
BEREIDING
Klop de roomboter samen met de suiker romig met een (stand)mixer. Voeg één voor één de eieren toe, voeg hierbij het volgende ei pas toe als de eerste helemaal is opgenomen. Rasp de citroen en pers van een halve citroen het sap uit. Voeg de rasp en het sap toe aan de kom, samen met het vanille-extract, en mix nog even kort door.
Meng alle droge ingrediënten (amandelmeel, polenta, bloem, bakpoeder en zout) in een kom en spatel deze vervolgens door het natte beslag. Vet zijkanten van een springvorm van 24 cm in met roomboter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 155°C (hetelucht).
Verdeel het beslag over de bodem van de springvorm en strijk glad met een spatel. Was en halveer de abrikozen (verwijder de pitten) en rangschik de abrikozen over het beslag (zie foto). Bak de cake vervolgens in +/- 55-60 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je een satéprikker in het beslag prikt en deze er schoon uit komt.
Terwijl de cake aan het bakken is, maken we de trempeersiroop. Verhit hiervoor de suiker en het water in een steelpannetje. Laat kort koken totdat de suiker is opgelost. Haal de pan dan van het vuur en voeg de vlierbloesemlikeur toe. Roer door en laat de siroop vervolgens afkoelen.
Haal de cake uit de oven, laat eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de springvorm. Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur. Prik daarna met een satéprikker een paar gaatjes in de cake en besprenkel deze geleidelijk met de trempeersiroop. Het is ook handig om dit te doen met een klein kwastje. Zorg ervoor dat alle siroop goed de cake in trekt.
Klaar! Tipje: ik serveerde de cake met een dot mascarpone-slagroom. Optioneel, maar wel érg lekker! Klop hiervoor de slagroom stijf met de suiker. Roer in een andere kom de mascarpone los en mix deze even kort mee met de slagroom. Enjoy!
You May Also Like
Speculaas havermout koekjes met cranberries en witte chocolade
4 november 2020
Limoncello maanzaad cake
12 juli 2020