
Champignonburgers met truffel

Van dit plaatje word je toch gewoon blij?! Deze champignonburgers met truffel, port salut, gekarameliseerde rode uien met balsamico zijn echte smaakbommetjes! Als je niet zo’n fan bent van port salut, kun je eigenlijk ook elke andere soort kaas gebruiken. Maar dit recept gaat vooral om de burgers! Je maakt deze van kastanjechampignons, ui, knoflook, peterselie, truffeltapenade, panko (broodkruim) en ei. En voor de echte truffelliefhebber kan er ook nog wel een lepeltje truffelolie bij 😉 Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!Â
INGREDIËNTEN (2 burgers)
Burgers
- 200 g kastanjechampignons
- 1/2 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- Handje verse peterselie
- 50 g panko
- 1 ei
- 1 tl truffeltapenade
- 2 tl truffelolie
- Zout, peper
Broodje en toppings
- 2 broodjes
- 2 dikke plakken port salut
- 1,5 ui
- 1 tl rietsuiker
- 1 el balsamicoazijn
- Handje sla
- Mayonaise
- Zout, peper, olijfolie, roomboter
BEREIDING
Begin met het maken van de burgers. Deze moeten namelijk nog even opstijven in de koelkast of vriezer voordat je ze kan bakken! Snipper hiervoor de ui en pers de teentjes knoflook. Was de champignons en halveer ze. Hak in een keukenmachine de ui, knoflook, peterselie en champignons tot ze redelijk fijn zijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin het champignonmengsel +/- 5 minuten. Doe het mengsel in een beslagkom en laat even afkoelen.
Breng het champignonmengsel op smaak met zout en peper, en meng hier de truffeltapenade, truffelolie, panko en het ei doorheen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er vervolgens met je handen 2 burgers van. Leg deze op een bord en laat minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast (of iets korter in de vriezer). Dit voorkomt namelijk dat de burgers uit elkaar vallen tijdens het bakken!
Ondertussen kun je vast beginnen aan de gekarameliseerde uien. Snijd de rode uien in halve ringen. Verhit 1 el olijfolie en 1 el roomboter in een steelpannetje en fruit hierin de ui +/- 2 minuten. Voeg de rietsuiker en balsamicoazijn toe, zet het vuur laag en laat de uien onder af en toe roeren in +/- 20 minuten karamelliseren.Â
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de broodjes doormidden en leg deze met de snijkant naar boven op een rooster in de oven. Rooster de broodjes +/- 5 minuten.Â
Tijd om de burgers te bakken! Verhit 1 el olijfolie en 1 el roomboter in een koekenpan en bak de burgers ongeveer 5 minuten per kant goudbruin. Leg de laatste paar minuten een plak port salut op de burgers zodat de kaas lekker weg kan smelten.Â
Smeer de onderkant van de broodjes in met 1 el mayonaise en verdeel hier een handje sla over. Leg de champignonburgers erop, gevolgd door de gekaramelliseerde rode ui. Dek af met de bovenste helft van de broodjes en steek er een cocktailprikker in (ziet er gewoon leuk uit ;-)). Serveer eventueel met wat (zoete aardappel) frietjes en een frisse salade. Enjoy!
Â



You May Also Like

Vegan quiche met zoete aardappel en gekarameliseerde rode ui
10 maart 2021
Portobelloburgers met gegrilde halloumi
10 augustus 2020