web analytics
Hoofdgerechten,  Vegan

Vegan moussaka

Hi! Het werd wel weer eens tijd voor een lekker vegan gerechtje voor het avondeten. Ik ben aan de slag gegaan met een veganistische variant op de klassieke moussaka! Dit Griekse gerecht vind ik echt super lekker, en doet me altijd denken aan heerlijke lange zomeravonden in Griekenland…  Het is heel goed te doen om een vegan moussaka te maken, het gehakt verving ik door een plantaardige variant van PLNT, en de bechamelsaus maakte ik o.b.v. plantaardige boter en sojamelk. En vegan kaas natuurlijk! De typerende kruiden in het tomaten-‘gehakt’-mengsel zoals oregano, tijm, laurier en kaneel maken dit gerecht echt een feestje! Lees snel verder voor het recept..

INGREDIËNTEN (+/- 3 personen)

  • 200 g plantaardig gehakt (ik gebruikte die van PLNT, op basis van erwten)
  • 350 g gezeefde tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 tl tijm
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1 tl suiker
  • 1 aubergine
  • Vegan geraspte kaas
  • 3 el plantaardige boter (ik gebruikte Flora Plant)
  • 2 el bloem
  • 400 mL sojamelk
  • Zout, peper, nootmuskaat
  • Verse peterselie

BEREIDING

Begin met het maken van de tomatensaus. Snipper de ui, pers de teentjes knoflook uit en hak de chilipeper fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en chilipeper voor ongeveer een minuut. Voeg vervolgens het ‘gehakt’ toe en bak dit ongeveer 2 minuutjes mee. Hak ondertussen met je spatel het gehakt een beetje in stukjes, zodat je de typische gehakt structuur krijgt! Voeg vervolgens de gezeegde tomaten toe, samen met de oregano, tijm, laurier, het kaneelstokje en de suiker. Laat het mengsel op laag vuur circa 20 minuutjes pruttelen. Breng ten slotte nog op smaak met wat zout en peper.

Snijd ondertussen de aubergine in de lengte in dunne plakken. Verhit een klein beetje olijfolie in een grillpan. Laat de pan eerst goed heet worden en grill hierin vervolgens de plakken aubergine. Laat de plakken na het grillen uitlekken op wat keukenpapier en bestrooi ze met wat zout en peper. 

Nu kun je ook alvast de bechamelsaus maken. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg hieraan de bloem toe. Roer goed door met een garde en laat deze ‘roux’ ongeveer 2 minuutjes garen op middelmatig vuur. Blijf roeren en zorg ervoor dat de roux niet aanbrandt/verkleurt! Voeg vervolgens in delen de sojamelk toe en blijf weer goed roeren om te zorgen dat je geen klontjes krijgt. Zet het vuur wat lager en laat de bechamelsaus nu gedurende een aantal minuten, onder voortdurend roeren, voorzichtig indikken. Breng ten slotte op smaak met wat zout, peper en een snufje nootmuskaat en haal de pan van het vuur. 

Tijd om de moussaka op de bouwen! Verwarm alvast de oven voor op 200ºC. Verdeel eerst de helft van de tomatensaus over de bodem van een (kleine) ovenschaal. Leg hier de helft van de plakken aubergine op en herhaal dit proces nog een keer. Eindig met de bechamelsaus en de geraspte kaas. Zet de ovenschaal nu voor 30-40 minuten in de oven, totdat de kaas mooi gesmolten is en de moussaka een mooi goudbruin kleurtje heeft gekregen. Laat even 10 minuutjes afkoelen voor het serveren. Lekker om te eten met wat vers brood! Enjoy!

Tip: Je kunt ook een laagje aardappelschijfjes of aardappelpuree toevoegen aan de moussaka!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *