web analytics
Bakken

Dirty chai cupcakes

Goedemorgen! Ik had nog wat chai botercrème over van de chai macarons die ik eerder al had gepost. Weggooien is zonde natuurlijk, dus heb ik deze heerlijke crème verwerkt in deze dirty chai cupcakes! Misschien ken je de dirty chai latte wel, een chai latte met een shot espresso. Dat idee heb ik gebruikt, en dat leidde tot deze mokka cakejes met een chai botercrème en heerlijke mokkaboontjes on top! Een super leuk en makkelijk receptje om te maken. Dus als je nog bakinspiratie zoekt voor komend weekend… Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (12 cupcakes)

Cupcakes

 • 125 g bloem
 • 160 g lichtbruine basterdsuiker
 • 40 g cacaopoeder
 • 2 tl espressopoeder 
 • 1 tl vanille-extract
 • 1/2 tl kaneel
 • Snufje zout
 • 8 g bakpoeder (1/2 zakje)
 • 1 ei
 • 120 mL halfvolle melk
 • 120 mL zonnebloemolie
 • Chocolade mokka boontjes (ter garnering)

Chai banketbakkersroom botercrème

 • 2 eidooiers
 • 250 mL melk
 • 50 g suiker
 • 20 g maïzena
 • 3 zakjes chai thee
 • 150 g roomboter
 • 40 g poedersuiker

BEREIDING

Begin met het maken van de chai banketbakkersroom, deze moet namelijk helemaal afkoelen voordat je de room verder kan verwerken. Meng in een schaaltje de eidooiers samen met de suiker en de maïzena tot een glad papje. Verhit ondertussen in een steelpannetje de melk samen met de zakjes chai thee. Als het mengsel bijna kookt en de melk al mooi verkleurd is door de thee kun je de theezakjes verwijderen. Vervolgens giet je de helft van de melk op de eidooiers, roer je dit mengsel goed door, en giet je dit vervolgens terug in de pan bij de resterende melk. Blijf onder voortdurend roeren het mengsel verder verhitten totdat het gaat indikken. Als de room puddingdikte heeft bereikt, giet je de room in een lage platte schaal. Dek af met vershoudfolie (zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt!) om velvorming te voorkomen. Laat de room volledig afkoelen.

Dan de cakejes. Verwarm de oven voor op 175°C. Verdeel 12 papieren cupcakevormpjes in een (of twee) muffinvorm(en). Meng in een beslagkom de droge ingrediënten door elkaar, dus de bloem, cacaopoeder, basterdsuiker, bakpoeder, zout, espressopoeder, en kaneel. Mix in een andere kom het ei met de zonnebloemolie, melk en vanille-extract voor een minuutje of hoge snelheid. Spatel dit mengsel door de droge ingrediënten heen, en verdeel met behulp van 2 lepels hoopjes beslag over de cupcakevormpjes.

Bak de cakejes in +/- 25 minuten gaar. Controleer tegen het einde van de baktijd met een satéprikker of de cakejes gaar zijn. Prik met een satéprikker in de bovenkant van een cakeje; komt deze er schoon uit dan zijn de cakejes gaar! Laat ze vervolgens geheel afkoelen.

Tijd om de botercrème af te maken. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is en mix hier (voorzichtig ;-)) de poedersuiker doorheen. Mix vervolgens ook de chai banketbakkersroom in delen hier doorheen, totdat er een gladde crème ontstaat. Doe de botercrème in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en spuit toefjes op de cakejes. Verdeel hier wat mokkaboontjes overheen en bestrooi de dirty chai cupcakes nog met wat extra cacaopoeder voor een leuke touch. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *