web analytics
Bakken

Ruby chocolade macarons

Goeedemorgen! Ik ben onlangs begonnen met macarons bakken en heb nu helemaal de smaak te pakken! Het is even een werkje, en je moet ook echt goed blijven opletten, maar dan heb je ook zeker wat! Ik ben aan de slag gegaan met deze ruby chocolade macarons.. nom! Ik heb hiervoor een basis macaronbeslag gebruikt, op kleur gebracht met roze kleurstof, en een botercrème met ruby chocolade. Echt heeel erg lekker! Met dit recept heb je gelijk een flink aantal macarons (afhankelijk van hoe groot je ze maakt natuurlijk ;-)). Toch zeker wel 25-30 macarons zou ik zeggen. Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN

Macarons

  • 200 g amandelmeel
  • 200 g poedersuiker
  • 150 g eiwitten
  • 200 g kristalsuiker
  • 55 mL water
  • Roze kleurstof (ik gebruikte vloeibare kleurstof)

Ruby chocolade-botercrème

  • 200 g ruby chocolade 
  • 200 g roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 40 g bloem
  • 250 mL melk

BEREIDING

Begin met het maken van de macarons. Meng hiervoor het amandelmeel samen met de poedersuiker, de helft van de eiwitten en kleurstof (even uitproberen hoeveel) door elkaar heen tot een stevig maar glad mengsel. Verhit ondertussen het water samen met de kristalsuiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Hang een (suiker)thermometer in het pannetje, en hou de temperatuur strak in de gaten! Bij mij liep de temperatuur aan het eind namelijk flink snel op. Als het suikermengsel een temperatuur van 113°C heeft bereikt, begin je met het opkloppen van de overige helft eiwitten en een snufje zout in een beslagkom. Wanneer het suikermengsel 118 °C is, haal je het pannetje van het vuur en giet je de suikersiroop in een dun straaltje, onder voortdurend kloppen, voorzichtig bij de eiwitten. Doe dit echt voorzichtig! Je wil geen kristalvorming namelijk. Klop het mengsel vervolgens door totdat deze lichaamstemperatuur bereikt heeft. Dit kan een minuutje of 10 duren. 

Tip: zet de beslagkom in een teiltje/kom koud water tijdens het kloppen, zo koelt het sneller af!

Spatel dit (afgekoelde) eiwitmengsel vervolgens in 3 delen door het amandelmengsel. Dus: eerst 1/3 erdoor spatelen, en pas als dit volledig gemengd is de volgende portie. Blijf het mengsel door spatelen totdat het wat slapper wordt. Maar niet te lang, want als het macaron beslag te slap is dan lopen je macarons uit. Het beslag moet langzaam van je spatel aflopen, dan is het goed.

Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje (+/- 10 mm doorsnede) kleine rondjes (+/- 3 à 4 cm doorsnede). Ik had met deze hoeveelheid beslag 2 bakplaten vol! Laat het beslag nu minimaal een uur drogen bij kamertemperatuur. 

Tip: check na dit uur met je vinger of het beslag echt droog is. Als je macarons nog ‘nat’ zijn als je ze de oven in doet, kunnen ze sneller gaan scheuren!

Verwarm dan de oven voor op 150°C en bak de macarons in +/- 15 minuten gaar. Schuif hierna de macarons met bakpapier en al van de bakplaat af en laat ze volledig afkoelen. Pas als ze volledig afgekoeld zijn, kun je ze voorzichtig van het bakpapier afhalen.

Tijdens het afkoelproces kun je vast de ruby chocolade-botercrème maken! Zeef hiervoor de bloem en doe deze samen met de melk in een steelpannetje. Breng onder voortdurend roeren aan de kook en laat vervolgens op laag vuur een paar minuutjes indikken. Het moet echt een stevig papje worden! Doe dit vervolgens in een kom, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Smelt vervolgens 2/3 van de ruby chocolade au bain marie, en spatel als de chocolade geheel gesmolten is de overige 1/3 deel van de chocolade hierdoorheen. Meng goed door totdat alle stukjes chocolade opgelost zijn, en laat ook dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Mix de roomboter samen met de poedersuiker en het vanille-extract in een paar minuten tot een luchtige massa. Wanneer de chocolade en het bloemmengsel voldoende zijn afgekoeld, kunnen we verder. Mix het bloemmengsel door de roomboter tot een gladde crème. Voeg dan in delen de chocolade toe, en mix door totdat alles goed gemengd is.

Tijd om de macarons op te spuiten! Spuit met een spuitzak met een spuitmondje naar keuze een toefje botercrème op 1 macaronzijde, dek deze af met de andere zijde. Herhaal dit voor alle macarons. Bewaar de macarons in de koelkast, maar haal ze een halfuurtje voor serveren eruit om ze op temperatuur te laten komen. Enjoy!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *