
Healthy nutella rolls

Goood morning! Ik heb weer een nieuw receptje voor jullie, deze healthy nutella rolls! Ik zat er al een tijdje over te denken om een gezondere variant voor cinnamon rolls te maken, en toen ik laatst de cacao pinda pasta bij de Albert Heijn tegenkwam, bedacht ik mij dat het ook leuk zo zou om dit met ‘nutella’ te doen! Healthy nutella rolls dus! Het deeg heb ik gemaakt van volkoren bloem, banaan en sojamelk, en bevat dus geen toegevoegde suikers. Dit is met de meeste zoete broodjes namelijk wel het geval.En de vulling bestaat puur uit de cacao pinda pasta en geroosterde hazelnoten. Daarmee zijn deze nutella rolls dus ook nog eens helemaal vegan! Oh, ik kon het alleen niet laten om er nog een vanilleglazuur bij te maken, wil je écht gezond doen dan kun je deze misschien beter achterwege laten 😉 Maar het zag er gewoon zo leuk uit…
INGREDIËNTEN
Deeg
- 500 g volkorenbloem
- 2 rijpe bananen
- Snuf zout
- 100 mL sojamelk
- 1 zakje gedroogde gist (à 7 g)
- 1 tl vanille extract
Vulling
- 6 eetlepels cacao pinda pasta (AH)
- 100 g geroosterde hazelnoten
- 2 el kokosolie
Glazuur
- 50 g poedersuiker
- 1 el sojamelk
- 1 tl vanille extract
BEREIDING
Begin met het maken van het deeg. Verwarm de sojamelk samen met 50 mL water. Het mengsel moet warm worden, maar niet kokend heet! Dan dood je de gist namelijk. Roer de gist door het water/melk mengsel en laat 5 minuten staan. Als het goed is zal het mengsel beginnen te schuimen. Dat is een goed teken, want dan is de gist actief!
Prak ondertussen de bananen fijn en doe dit samen met de bloem, zout en het vanille extract in een beslagkom. Voeg het melk mengsel toe en kneed in +/- 10 minuten tot een glad en soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, leg deze in de beslagkom en dek af met een vochtige theedoek. Laat +/- 1 uur rijzen bij kamertemperatuur zodat het deeg in volume verdubbelt.
Rol het deeg op een bebloemd oppervlak uit tot een rechthoekige lap van +/- 1 cm dik. Smeer hier de cacao pinda pasta overheen. Laat hierbij ongeveer 2 cm aan de lange kanten vrij. Hak de geroosterde hazelnoten grof en verdeel deze over de ‘nutella’ laag. Rol de deegplak vanaf de lange zijde op. Snijd in 9 gelijke stukken en leg deze in een ingevette (vierkante) ovenschaal/bakvorm. Laat de rolls nog eens 30 minuten bij kamertemperatuur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de rolls eerst 20 minuten. Smelt dan 2 el kokosolie en smeer met een kwastje de bovenkant van de rolls hiermee in (hierdoor kleuren ze mooi bruin! Doordat er geen ei in het deeg is, blijven de rolls anders nogal bleek). Zet de rolls voor nog eens 10-15 minuten in de oven, totdat ze goudbruin en gaar zijn. Ze zijn lauwwarm (vers uit de oven) het lekkerst om te eten! Enjoy!



You May Also Like

Kaasscones met manchego en vijgen
7 mei 2025
Chocolade pecan fudge taart
1 augustus 2025