web analytics
Bakken,  Desserts

Kaki tarte tatin (met speculaasmousse)

Goedemorgen! Ik heb, op de valreep, nog een leuk receptje voor het sinterklaas dessert vanavond! Eentje die je heel erg snel op tafel kunt toveren. Namelijk deze kaki tarte tatin, mét speculaasmousse! De klassieke tarte tatin is natuurlijk met appel, maar kakifruit werkt ook heel erg goed!

Zonder de mousse is de tarte tatin ook al erg lekker, maar de speculaasmousse maakt hem wel nét wat geschikter voor een sinterklaasdinertje 😉 Een bolletje ijs of een toef slagroom doet het vast ook goed.

Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (6 personen)

  • 3 stuks kakifruit 
  • 100 g roomboter
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 5 plakjes (roomboter)bladerdeeg (diepvries)

Speculaasmousse

  • 100 g speculoospasta
  • 1 eiwit
  • 125 mL slagroom
  • 40 g suiker
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • Snufje zout

Overig

  • Ovenbestendige koekenpan van +/- 28 cm diameter

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een ovenbestendige koekenpan van +/- 28 cm diameter. Heb je deze nou niet, dan werkt een springvorm of ronde ovenschaal van ongeveer dezelfde diameter ook goed.

Snijd de kakivruchten in parten van zo’n 1 – 1,5 cm dikte. 

Leg de plakjes bladerdeeg op een snijplank zodat deze kunnen ontdooien

Smelt de boter in de koekenpan en voeg als deze gesmolten is de fijne kristalsuiker toe. Roer goed door en voeg vervolgens de partjes kakifruit toe met een snufje zout. Roer goed door en laat het geheel op middelmatig vuur ongeveer een kwartiertje pruttelen. Het geheel zal nu langzaam karamelliseren en donkerder gaan kleuren. 

Ondertussen leg je de 5 plakjes bladerdeeg op elkaar. Doe dit wat afwisselend qua richting, zodat je een wat rondere vorm krijgt i.p.v. een vierkant. Neem dan een deegroller, bestrooi de plakjes bladerdeeg licht met bloem en rol het geheel uit tot een ronde lap (wordt niet helemaal rond, maar dat is niet erg) van meer dan 30 cm diameter. 

Leg na een kwartiertje pruttelen de kaki partjes met behulp van een vorm in een patroontje (zie foto voor mijn patroon :-)) en dek het geheel af met de lap bladerdeeg. Of leg het fruit in een ingevette springvorm of ovenschaal als je die gebruikt. Het randje deeg dat nu ’teveel’ is, stop je in de vorm. Doe dit ook met je vork of met een lepel, want de karamel is heet! APrik dan een paar gaatjes in het bladerdeeg en bak de tarte tatin in 25 à 30 minuten goudbruin in de oven.

Ondertussen kan je mooi de speculaasmousse maken. Verwarm de speculoospasta kort in een pannetje tot deze vloeibaar wordt en roer hier de speculaaskruiden doorheen. Laat vervolgens afkoelen. Klopt het eiwit stijf met een snufje zout. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker stijf. Spatel het eiwit voorzichtig door de slagroom, zorg ervoor dat beiden hun luchtigheid behouden. Als de speculoospasta wat is afgekoeld, voeg je ook deze, in delen, toe aan de room. Let op; als de speculoospasta te warm is zal je mousse gaan schiften! Het is belangrijk dat alle ingrediënten bij het mengen ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Zet de mousse tot verder gebruik afgedekt in de koelkast.

Als de tarte tatin mooi gebakken is, haal je deze uit de oven en laat je hem 5 minuten afkoelen. Leg vervolgens een groot bord op de tarte tatin en draai kieper het geheel in 1 vloeiende beweging om, zodat je de tarte tatin omgekeerd op het bord krijgt. Serveer direct met de speculaasmousse. Enjoy!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *