Sourdough pistache rolls
Zuurdesembakkers opgelet! Het is bijna weekend en dus MEER DAN TIJD om het recept voor deze sourdough pistache rolls te delen! Als je elke week zuurdesembrood bakt, heb je altijd een beetje van je starter ‘over’. Dat kan je weggooien, maar je kan er ook van allerlei lekkere dingen mee bakken! Meestal maak ik er pancakes van (zie ook dit recept voor banana pancakes). Maar deze keer dus pistache rolls! Gevuld met lekker veel romige pistachepasta, crunchy pistachenootjes én een zoet vanilleglazuur zijn deze rolls echt om te smullen 🙂Â
Ook als je geen zuurdesembakker bent, kun je dit recept prima volgen hoor. Vervang dan de zuurdesem door 50 g extra bloem en 50 g extra melk.
Tip: begin de avond van tevoren met de voorbereiding van het deeg! Je laat het deeg namelijk overnacht rijzen. De volgende ochtend maak je de broodjes af en bak je ze in de oven. Handig toch?
INGREDIËNTEN
Deeg
- 100 g inactieve zuurdesem (sourdough discard)
- 110 g roomboter (koud, direct uit de koelkast)
- 200 g melk
- 350 g bloem
- 25 g honing
- 3/4 tl zout
Later toevoegen:
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 potje pistachepasta (à 270 g, ik gebruikte die van So Vegan So Fine, te koop bij de Albert Heijn)
- 100 g gepelde pistachenoten (grof gehakt) + wat extra ter garnering
- 50 mL melk
Glazuur
- 15 roomboter
- 120 g poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 2 el melk
- 1 tl citroenrasp
BEREIDING
Zoals ik hierboven al aangaf, beginnen we de avond van tevoren met het maken van het deeg! Rasp (ja rasp) hiervoor de boter met een grove rasp. Doe de boter in een grote kom en voeg hier de bloem, het zuurdesem, de melk, honing en het zout aan toe. Meng alles goed met een spatel totdat je een glad deeg hebt. Dek de kom af met een theedoek en laat op het aanrecht rusten tot de volgende ochtend (+/- 10 tot 12 uur).
De volgende ochtend voeg je het bakpoeder en de baking soda toe aan het deeg. Check even of er geen klontjes in zitten, haal het bakpoeder en de baking soda anders eerst even door een zeef. Kneed met je handen door het deeg.
Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een rechthoekige bakvorm van ongeveer 25 bij 35 cm in met roomboter. Rol het deeg vervolgens uit op een royaal bebloemd werkblad. Rol met een (ingebloemde) deegroller tot een grote rechthoek van ongeveer 50 bij 30 cm. Smeer de pistachepasta uit met een spatel of lepel over het deeg en verdeel de gehakte pistachenootjes hier overheen. Rol het deeg op vanaf de lange zijde en snijd de rol vervolgens met een scherp mesje of een deegkrabber in 12 gelijke stukken. Leg de rolls in de bakvorm en giet de laatste 50 mL melk voorzichtig over de rolls heen. Bak in +/- 35 tot 40 minuten af, totdat de rolls mooi goudbruin zijn. Dek ze eventueel af met aluminiumfolie als ze te donker dreigen te worden.
Meng alle ingrediënten voor het glazuur door elkaar en giet dit direct na het bakken over de rolls heen. Enjoy!
You May Also Like
Healthy hazelnoot koekjes
27 mei 2021
Vegan chocolade fudge cake
23 juni 2022