
Geitenkaassalade met gegrilde pruimen

Halloooo! Eén van mijn go to maaltijden als ik een avondje alleen thuis eet, is geitenkaassalade! Ik ben er dol op. Deze keer maakte ik een soort fusion variant, ik heb namelijk pruimen gegrild met sojasaus en maple syrup en dat was heer-lijk! Geïnspireerd op een salade van Ottolenghi. Samen met frisse citroen-chiliolie als dressing, geroosterde sesamzaadjes én warme geitenkaas is dit echt een heerlijke salade geworden. Ik serveerde er een stokbroodje met misoboter bij en dat was ultiem genieten. Benieuwd? Lees snel verder voor het recept!
INGREDIËNTEN (1 persoon)
Salade
- 50 g sla (ik gebruikte een mix van rucolamelange en babyspinazie)
- 1 rondje geitenkaas (+/- 80 g)
- 1/2 el maple syrup
- 1/4 komkommer
- 1 el sesamzaadjes (geroosterd)
Gegrilde pruimen met sojasaus
- 3 pruimen
- 1 el sojasaus
- 1 el maple syrup
- 1 el mirin
Citroen-chiliolie
- 2 el olijfolie extra vierge
- 1/2 rode chilipeper
- 5 reepjes citroenschil
BEREIDING
Begin met het maken van de citroen-chiliolie. Het is namelijk lekker als de smaken de tijd hebben om in te trekken. Snijd de chilipeper in dunne ringetjes en snijd met een scherp mesje of een dunschiller 5 reepjes schil van de citroen. Zorg ervoor dat je alleen het gele gedeelte van de schil gebruikt, het witte is erg bitter. Verhit de olie in een steelpannetje en bak hierin de chilipeper +/- 3 minuutjes. Voeg daarna de reepjes citroenschil toe, roer even kort door en zet na een halve minuut het vuur uit. Giet de olie in een klein schaaltje en laat volledig afkoelen.
Dan is het tijd voor de gegrilde pruimen! Verhit de oven voor op de hoogste grillstand (bij mij is dit 250ºC). Snijd de pruimen doormidden en haal de pit eruit. Meng in een kommetje de sojasaus en maple syrup en voeg hier de gehalveerde pruimen aan toe. Roer goed door zodat de pruimen allemaal bedekt zijn. Leg ze dan met de snijkant naar boven in een klein ovenschaaltje. Leg aan de andere kant van het schaaltje het rondje geitenkaas en giet hier een klein beetje maple syrup overheen (ongeveer een halve eetlepel). Zet de pruimen en geitenkaas (als de oven goed heet is) 8-10 minuten in de oven. De bovenkant van de pruimen mag mooi gekarameliseerd worden, maar ze moeten wel hun vorm behouden. De geitenkaas mag ook een mooi gekarameliseerd randje krijgen. Haal het schaaltje uit de oven en besprenkel de vijgen met de mirin. Laat even staan.
Verdeel de sla over een diep bord. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in halve maantjes. Verdeel de gegrilde pruimen en de warme geitenkaas (voorzichtig!) over de sla. Besprenkel met de citroen-chiliolie en strooi de geroosterde sesamzaadjes er tot slot overheen. Serveer eventueel met een stokbroodje met (miso)boter. Enjoy!



You May Also Like

Vegan rendang
24 augustus 2020
Salade met gerookte kip en blauwe kaasdressing
29 juli 2020