web analytics
Borrel,  Hoofdgerechten,  Vegan,  Voor- en bijgerechten

Vegan kimchi gyoza

Goedemorgen! Deze kimchi gyoza stonden al een tijdje op mijn to do list. Ik twijfelde nog tussen kip of vega, uiteindelijk is het vega geworden. Deze heerlijke gyoza zijn gevuld met homemade kimchi, vegan gehakt (ik gebruikte die van de vegetarische slager) en chille smaakmakers. Ik gebruikte hetzelfde sausje als voor de coquilles salade die ik hiervoor postte als dipje, met crispy chili oil en sojasaus. Wel een beetje pittig, maar je kan ze ook prima alleen in sojasaus dippen! Ohja, de gyozavellen maakte ik ook zelf, dit is namelijk supersimpel! Benieuwd? Lees hieronder verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (16 stuks)

Deeg

  • 250 g bloem
  • 160 mL gekookt water
  • Snuf zout

Vulling

  • 200 g vega gehakt 
  • 150 g kimchi (ik maak deze altijd zelf, volgens recept van Veggilaine)
  • 1 sjalotje
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el sojasaus
  • 2 el (vegan) oestersaus/mushroom sauce
  • 2 tl sesamolie

Crispy chili dip:

  • 4 el sojasaus
  • 1 el crispy chili oil
  • 1 el rijstazijn
  • 2 el honing
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 limoen (sap)
  • Evt. zout, peper

BEREIDING

Begin met het deeg. Dit recept is voldoende voor 24 gyoza vellen, ik gebruikte hiervan dus 2/3. De rest kan je invriezen! Kneed met een mixer met deeghaken de bloem, het water en een snuf zout in +/- 10 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 3 stukken, vorm deze tot lange rollen en laat afgedekt met vershoudfolie een halfuur rusten.

Voor de crispy chili dip meng je alle ingrediënten door elkaar. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Dan de vulling! Snipper het sjalotje fijn, verhit ruim olie in een koekenpan en bak hierin de sjalot op laag vuur +/- 10 minuutjes. Rasp de teentjes knoflook en voeg toe, bak een minuutje mee. Voeg dan het gehakt toe en bak ook deze een aantal minuutjes mee. Voeg dan de kimchi, sojasaus, oestersaus, sesamolie toe en roer alles goed door. Bak nog ongeveer een minuutje door, zet dan het vuur uit. 

Tijd om de gyoza vellen te rollen! Snijd elke rol in 8 stukjes. Rol elk stukje deeg uit met een deegroller op een bebloemd oppervlak tot een cirkel van ongeveer 10 cm doorsnede. Het worden echt dunne plakjes deeg. Schep ongeveer een eetlepel van de vulling op het deegplakje, smeer de randjes in met een klein beetje water (met een kwastje gaat dit het makkelijkst) en knijp de randjes van het deeg naar het midden toe dicht. Je krijgt zo een soort zakje, zorg dat de bovenkant goed afgesloten is! Herhaal dit proces totdat al het deeg en de vulling op is.

Dan gaan we de gyoza bakken en stomen. Ik doe dit het liefst gewoon in een koekenpan. Verhit 2 el zonnebloemolie in een koekenpan, voeg de gyoza toe en bak deze ongeveer 2 minuutjes aan. Voeg dan een half kopje water toe, hiermee ‘blus’ je de gyoza even af. Doe een deksel op de pan en stoom de gyoza in +/- 8 minuten gaar. Serveer ze warm of koud (allebei lekker!) en garneer eventueel wat wat ringetjes lente-ui, gebakken uitjes en natuurlijk het crispy chili oil dipje. Enjoy!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *