web analytics
Hoofdgerechten,  Vegan

Japanse shiitake poké bowl

Hi! Het is jullie vast niet ontgaan dat ik gek ben van (poké) bowls, er staan hier inmiddels al een paar recepten van op mijn blog! Deze keer heb ik Japanse shiitake poké bowl gemaakt! En man, wat was deze lekker zeg! Shiitakes zijn paddestoelen die in veel Aziatische gerechten worden gebruikt. Ze hebben een wat zachtere en kruidigere smaak dan de ‘normale’ champignons zoals wij die veel in Nederland eten. Ze zijn ook iets prijziger, maar absoluut de moeite waard om eens te proberen! Ze zijn in ieder geval gewoon verkrijgbaar bij de appie. Ik marineerde de shiitakes met sesamolie, knoflook en sojasaus en roosterde ze in de oven. Heel erg smaakvol! Verder bevat de bowl sushirijst, avocado, zoetzure komkommer, rode paprika en een spicy srirachamayo.. heb ik je al overtuigd?

INGREDIËNTEN (2 bowls)

  • 150 g shiitakes
  • 160 g sushirijst
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 avocado
  • 1/2 komkommer
  • 2 lente-uitjes
  • Zwarte sesamzaadjes
  • Sesamolie
  • Sojasaus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl rietsuiker
  • 4 el rijstazijn
  • 1 limoen (sap)

Srirachamayo:

  • 50 g mayonaise (evt. vegan)
  • 3 tl sriracha
  • 1 limoen (sap)
  • 1 tl rietsuiker

BEREIDING

Begin met het bereiden van de sushirijst. Kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat vervolgens geheel afkoelen. Breng op smaak met 2 el rijstazijn, het sap van 0,5 limoen en een klein snufje zout.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Maak de marinade voor de shiitakes door 3 el (zonnebloem)olie te mengen met 2 tl sesamolie en 1 uitgeperst teentje knoflook. Breng op smaak met peper, en roer de shiitakes er goed doorheen. Zorg dat alle paddenstoelen goed bedekt zijn met de marinade en laat ze een kwartiertje rusten, voordat je ze in +/- 15 minuten goudbruin roostert in de oven. 

Schaaf in de lengte plakken van de komkommer en meng deze in een kom samen met 2 el rijstazijn, 1 tl rietsuiker en het sap van 0,5 limoen. 

Maak de srirachamayo door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Proef of de saus goed op smaak is, als je van pittig houdt kun je evt. nog wat extra sriracha toevoegen! De hoeveelheid/pittigheid hangt namelijk ook sterk af van het merk saus dat je gebruikt. 

Snijd de avocado in plakjes, rode puntpaprika in reepjes en lente-ui in dunne ringetjes. Schep de sushirijst in een mooie bowl, en leg hier de avocado, rode puntpaprika, zoetzure komkommer en geroosterde shiitakes op. Garneer met de ringetjes lente-ui en zwarte sesamzaadjes en serveer met de srirachamayo. Eet smakelijk!