web analytics
Taarten

Chocolade stoofpeertjes cheesecake

Goedemorgen! Nog een kerstreceptje op de valreep! Als je nog op zoek bent naar een lekker dessert voor de kerstdagen, of gewoon een feestelijke taart voor gedurende de dag, ben je hier aan het goede adres! Ik maakte namelijk deze chocolade stoofpeertjes cheesecake, nom! Een krokante speculaasbodem, fris-romige chocoladevulling, afgetopt met zelfgemaakte stoofpeertjes in rode wijn en een chocoladesaus. Heb ik je al over gehaald? ­čśÇ Sowieso een aanrader om de stoofpeertjes ook zelf te maken. Ik heb hier ook een recept voor op mijn blog staan! Anyways, benieuwd naar het recept voor deze cheesecake? Lees dan snel verder hieronder! Ennn.. alvast hele fijne kerstdagen allemaal!

INGREDI├őNTEN (1 taart van 20 cm doorsnede, voor circa 10 personen)

 • 200 g speculaaskoekjes (+ 1 of 2 extra ter garnering)
 • 50 g roomboter
 • 400 g roomkaas
 • 130 g kristalsuiker
 • 125 g zure room
 • 200 g pure chocolade
 • 2 eieren
 • 2 el cacaopoeder
 • 1 el bloem
 • 1 tl vanille-extract
 • 7 stoofpeertjes┬á
 • 70 mL slagroom

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 160┬░C. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachine en smelt de roomboter in een steelpannetje. Roer de koekkruimels door de boter, totdat alles goed gemengd is. Verdeel dit koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Ze de vorm nu voor 5 minuutjes in de oven en laat vervolgens iets afkoelen buiten de oven. Verlaag hierna de oventemperatuur naar 120┬░C.

Smelt 130 g van de chocolade au bain marie, en laat de chocolade hierna iets afkoelen. Mix ondertussen in een beslagkom de roomkaas samen met de kristalsuiker en het vanille-extract glad en romig. Voeg vervolgens ook de zure room toe en mix nog even kort door. Mix hierna de iets afgekoelde chocolade samen met het cacaopoeder en de bloem door de roomkaas heen. Spatel ten slotte de eieren 1 voor 1 door het cheesecake mengsel heen. Voeg hierbij het volgende ei pas toe als het eerste ei volledig is opgenomen. En doe dit dus met een spatel, niet met de mixer!

Giet het cheesecake mengsel op de koekbodem in de springvorm, strijk de bovenkant glad. Zet een klein schaaltje met water onderin de oven. De waterdamp zal ervoor zorgen dat de cheesecake minder snel gaat scheuren. Bak de cheesecake vervolgens in 70-80 minuten gaar. De buitenkant moet stevig zijn, maar de binnenkant mag nog wat wiebelen. Zet dan de oven uit en laat de cheesecake afkoelen in de oven. Zet hierna de cheesecake voor minimaal 4 uur in de koelkast (het liefst een hele nacht).

Tijd om de cheesecake op te maken! Verdeel de stoofpeertjes over de bovenkant van de cheesecake. Breng de slagroom aan de kook (ik deed het heel even in een kopje in de magnetron) en hak de overige 70 g pure chocolade in kleine stukjes. Als de slagroom verhit is, voeg je de chocolade hieraan toe en roer je het goed door totdat er een gladde saus ontstaat. Laat dit iets afkoelen en verdeel de chocoladesaus vervolgens over de bovenkant van de taart en verkruimel hier nog wat speculaasjes overheen. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *