web analytics
Bakken

Portugese pastel de nata

Morning! Niet vanuit Portugal helaas, was het maar zo’n feest. Toch wilde ik mezelf even triggeren om in vakantiestemming te komen en maakte ik de welbekende Portugese pastel de nata! Ongetwijfeld bekend als je al eens in Portugal bent geweest, je kunt deze heerlijke custardtaartjes namelijk bij elke bakker of marktje kopen. En ik snap helemaal waarom! Een lekker krokant bladerdeeg bakje gevuld met custard op smaak gebracht met verse vanille, sinaasappel, citroen en kaneel (althans, die combi heb ik ervan gemaakt ;-)). Lees snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (18 stuks)

  • 1,5 rol bladerdeeg (à 270 g)
  • 200 g suiker
  • 125 mL water
  • 1/4 citroen
  • 1/4 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 vanillestokje
  • 4 eieren
  • 300 mL volle melk
  • 30 g bloem

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 230°C. Rol het bladerdeeg uit, verwijder het bakpapier en rol vervolgens in de lengte weer op. Snij nu 18 stukjes hieruit (12 van de hele rol bladerdeeg, 6 van de halve rol). Rol elk stukje op een bebloemd oppervlak met de deegroller uit tot een rondje van +/- 10 cm doorsnede. 

Vet een muffinvorm in (ik bakte de pasteitjes in 2 porties om alles te kunnen bakken)  en bekleed elke holte met een plakje bladerdeeg. Zet zolang opzij.

Tijd om de custard te maken! Van de sinaasappel en citroen gebruiken we alleen de schil. Snijd van zowel de sinaasappel als de citroen ongeveer een kwart van de schil af. Zorg er hierbij voor dat je niet het witte van de schil mee snijdt, dit is namelijk erg bitter. Snijd het halve vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mes het merg eruit. Verhit dan het water, de suiker, sinaasappel- en citroenschil en het kaneelstokje in een pannetje. Breng aan de kook en laat nog 5 minuutjes zachtjes doorkoken voordat je de pan weer van het vuur haalt. 

Splits de eieren en roer de eidooiers los in een kom. Roer de melk hier doorheen. Doe de bloem in een pannetje samen met een scheutje van het ei-melkmengsel en het vanillemerg en klop goed door. Klop vervolgens ook de rest van het ei-melkmengsel er doorheen. Verhit op zacht vuur nog circa 5 minuutjes en voeg vervolgens ook de suikersiroop (kaneelstokje en citroen- en sinaasappelschil verwijderen!) toe. Blijf door verhitten onder continu roeren totdat het mengsel begint in te dikken. Dit duurde bij mij ongeveer 5 minuutjes. Schenk de custard hierna in een maatbeker.

Giet de custard in de bladerdeegvormpjes tot ongeveer 1 cm onder de rand van het bladerdeeg. Strooi er een klein beetje kaneelpoeder overheen en bak de pastel de nata in +/- 15-20 minuten goudbruin in de oven. Let op, dit kan erg verschillen per oven! Houd de taartjes dus tegen het einde van de baktijd goed in de gaten en haal ze gewoon uit de oven wanneer ze de gewenste kleur hebben. Laat ze vervolgens eventjes afkoelen in de vorm en haal ze (evt. met behulp van een mesje) uit de vorm om verder af te laten koelen op een rooster. Vers uit de oven, een beetje lauwwarm, zijn ze het aller lekkerst. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *