web analytics
Bakken

Chai macarons

Hi! Ik heb het macarons bakken helemaal ontdekt! Ik merk dat het bakken steeds makkelijker gaat, en ik vind het super leuk om te experimenteren met verschillende kleurtjes. Over deze chai macarons ben ik echt méga enthousiast, qua kleur zijn ze wat neutraal, maar qua smaak… wow! Ik maakte een chai banketbakkersroom botercrème als vulling, super lekker! Ze zien er ook extra leuk uit als je ze voor het serveren bestrooit met een beetje kaneel. Kacheltje aan, dekentje en een theetje erbij en genieten maar van deze lekkere winterse chai macarons!  

INGREDIËNTEN (circa 24 stuks)

Macarons

 • 200 g amandelmeel
 • 200 g poedersuiker
 • 150 g eiwitten
 • 200 g kristalsuiker
 • 55 mL water
 • 0.5 tl kaneel

Chai banketbakkersroom botercrème

 • 2 eidooiers
 • 250 mL melk
 • 50 g suiker
 • 20 g maïzena
 • 3 zakjes chai thee
 • 150 g roomboter
 • 40 g poedersuiker

BEREIDING

Begin met het maken van de chai banketbakkersroom. Meng in een schaaltje de eidooiers samen met de suiker en de maïzena tot een glad papje. Verhit ondertussen in een steelpannetje de melk samen met de zakjes chai thee. Als het mengsel bijna kookt en de melk al mooi verkleurd is door de thee kun je de theezakjes verwijderen. Vervolgens giet je de helft van de melk op de eidooiers, roer je dit mengsel goed door, en giet je dit vervolgens terug in de pan bij de resterende melk. Blijf onder voortdurend roeren het mengsel verder verhitten totdat het gaat indikken. Als de room puddingdikte heeft bereikt, giet je de room in een lage platte schaal. Dek af met vershoudfolie (zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt!) om velvorming te voorkomen. Laat de room volledig afkoelen.

Dan gaan we verder met het beslag voor de macarons. Meng hiervoor het amandelmeel samen met de poedersuiker, de helft van de eiwitten en de kaneel door elkaar heen tot een stevig maar glad mengsel. Verhit ondertussen het water samen met de kristalsuiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Hang een (suiker)thermometer in het pannetje, en hou de temperatuur strak in de gaten! Bij mij liep de temperatuur aan het eind namelijk flink snel op. Als het suikermengsel een temperatuur van 113°C heeft bereikt, begin je met het opkloppen van de overige helft eiwitten en een snufje zout in een beslagkom. Wanneer het suikermengsel 118 °C is, haal je het pannetje van het vuur en giet je de suikersiroop in een dun straaltje, onder voortdurend kloppen, voorzichtig bij de eiwitten. Doe dit echt voorzichtig! Je wil geen kristalvorming namelijk. Klop het mengsel vervolgens door totdat deze lichaamstemperatuur bereikt heeft. Dit kan een minuutje of 10 duren. 

Tip: zet de beslagkom in een teiltje/kom koud water tijdens het kloppen, zo koelt het sneller af!

Spatel dit (afgekoelde) eiwitmengsel vervolgens in 3 delen door het amandelmengsel. Dus: eerst 1/3 erdoor spatelen, en pas als dit volledig gemengd is de volgende portie. Blijf het mengsel door spatelen totdat het wat slapper wordt. Maar niet te lang, want als het macaron beslag te slap is dan lopen je macarons uit. Het beslag moet langzaam van je spatel aflopen, dan is het goed.

Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje (+/- 10 mm doorsnede) kleine rondjes (+/- 3 à 4 cm doorsnede). Ik had met deze hoeveelheid beslag 2 bakplaten vol! Laat het beslag nu minimaal een uur drogen bij kamertemperatuur. 

Tip: check na dit uur met je vinger of het beslag echt droog is. Als je macarons nog ‘nat’ zijn als je ze de oven in doet, kunnen ze sneller gaan scheuren!

Verwarm dan de oven voor op 150°C en bak de macarons in +/- 15 minuten gaar. Schuif hierna de macarons met bakpapier en al van de bakplaat af en laat ze volledig afkoelen. Pas als ze volledig afgekoeld zijn, kun je ze voorzichtig van het bakpapier afhalen.

Tijd om de botercrème af te maken. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is en mix hier (voorzichtig ;-)) de poedersuiker doorheen. Mix vervolgens ook de chai banketbakkersroom in delen hier doorheen, totdat er een gladde crème ontstaat. Spuit met een spuitzak met een spuitmondje naar keuze een toefje botercrème op 1 macaronzijde, dek deze af met de andere zijde. Herhaal dit voor alle macarons. Bewaar de macarons in de koelkast, maar haal ze een halfuurtje voor serveren eruit om ze op temperatuur te laten komen. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *