web analytics
Desserts

Limoncello tiramisu

Hallo daar! Ik heb weer een lekker zomers recept voor jullie! Vaak als ik etentjes organiseer, maak ik een taart voor het dessert 😉 Maarrr ik ben ook dol op andere desserts zoals tiramisu, crème brûlée, chocolademoelleux, noem maar op! En in de zomer vooral iets lekker zoet en fris. Daarom ben ik nu aan de slag gegaan met een recept voor een limoncello tiramisu! Dit recept is misschien iets bewerkelijker dan een ‘normale’ snelle tiramisu, omdat de citroenroom uit een aantal verschillende componenten bestaat. Maar het is het helemaal waard! Dit recept is gebaseerd op de citroentiramisu van Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt! Ik heb een grote ovenschaal gemaakt, en omdat ik nog wat vulling overhad ook nog 2 losse glaasjes erbij. Maar je kunt natuurlijk zelf kiezen wat je het leukste vindt om te serveren.. kan allebei! Deze tiramisu is in ieder geval een heerlijke Italiaanse klassieker, en het lekkerst als je ‘m al een dag van tevoren maakt! Lees snel verder voor het recept! (: 

INGREDIËNTEN:

  • 350 g lange vingers
  • 4 blaadjes gelatine
  • 350 g mascarpone
  • 250 mL slagroom
  • 225 g suiker
  • 2 eieren
  • 2 citroenen
  • 200 mL limoncello
  • 250 g verse frambozen

BEREIDING:

Pers en rasp de citroenen. Je hebt voor dit recept in totaal de rasp van 1,5 citroen nodig en 75 mL citroensap. 

We beginnen met het maken van een soort citroenvla! Splits hiervoor de eieren, en klop de eidooiers los. Laat de blaadjes gelatine weken in koud water. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg hier 50 g suiker aan toe. Laat de suiker oplossen en voeg vervolgens de citroenrasp en 75 mL citroensap toe. Voeg vervolgens de eidooiers toe en roer goed door. Laat het mengsel op laag vuur indikken totdat het ongeveer een vladikte heeft bereikt. Haal dan de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de citroenvla. Roer goed door totdat de gelatineblaadjes goed opgenomen zijn. Zet het mengsel dan apart en laat afkoelen.

Dan maken we een Italiaanse meringue! Breng hiervoor 100 g suiker met 2 el water aan de kook. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur bij te houden. Als het suikerwater een temperatuur van 114°C heeft bereikt, kun je beginnen met het opkloppen van de eiwitten samen met 25 g suiker. Klop deze op totdat er stevige pieken ontstaan. Als het suikerwater 120°C is, kun je deze in een dun straaltje langzaam (!) toevoegen aan de opgeklopte eiwitten, onder voortdurend mixen. Blijf een aantal minuten flink doormixen totdat het mengsel afgekoeld is naar ongeveer kamertemperatuur. Mix hier vervolgens de citroenvla doorheen en meng tot een gladde citroenroom.

Klop in een aparte kom de slagroom stevig, en in weer een andere kom de mascarpone glad. Meng de slagroom, mascarpone en 50 mL limoncello tot een egaal mengsel. Spatel dit vervolgens door de citroenroom. Spatel goed door tot een egale crème, je vulling is nu klaar!

Breng dan 50 mL water met 50 g suiker aan de kook, haal de pan van het vuur en roer hier 150 mL limoncello door. Laat deze limoncellosiroop een beetje afkoelen. 

Vet een grote ovenschaal in een bekleed de bodem met lange vingers. Besprenkel deze met de helft van de limoncellosiroop. Verdeel hier vervolgens de helft van de citroenroom overheen en strijk dit met een spatel glad. Leg hier weer een laag lange vingers op, en besprenkel deze met de overgebleven limoncellosiroop. Verdeel hier de laatste citroenroom overheen en strijk glad. Garneer met de verse frambozen. Ik heb zelf ook nog gekonfijte citroenschil en gevriesdroogde frambozen gebruikt voor de garnering, ziet er extra feestelijk uit! Je kunt natuurlijk ook variëren met een andere soort rood fruit, of misschien wat witte chocolade… allemaal lekker, enjoy! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *