web analytics
Borrel

Garnalenkroketjes met dille-limoenmayo

Hi! Ik ben dól op kroketten, hoe kan het ook anders haha. Maar eigenlijk niet op de classic Hollandse rundvleeskroketten.. ik vind het juist leuk als er wat variatie in de vullingen zit! Ik poste al eerder een recept (van Rugter van den Broek) voor Old Amsterdam kroketjes (zie recept ‘Koninklijke borrelplank), en die zijn echt heerlijk. Nu kan ik deze garnalenkroketjes hieraan toevoegen! Een zomerse variant met verse dille en limoen, zowel in de kroketjes zelf als in de mayo erbij. Helemaal niet moeilijk om te maken en heel erg leuk om als borrelhapje op tafel te zetten! Daar ga je wel indruk mee maken, geloof mij maar 😉

INGREDIËNTEN (+/- 10 kroketjes)

 • 250 g roze garnalen
 • 50 g roomboter
 • 70 g bloem
 • 300 mL visbouillon
 • 50 mL slagroom
 • 2 el verse dille (fijngehakt)
 • 1 el verse peterselie (fijngehakt)
 • 1/2 limoen (sap)
 • 1 el rietsuiker
 • 2 blaadjes gelatine
 • Snuf cayennepeper
 • 2 eieren
 • Paneermeel
 • Bloem

Dille-limoenmayo

 • 5 el mayonaise
 • 1/2 limoen (rasp + sap)
 • 1 tl rietsuiker
 • 1 tl verse dille (fijngehakt)

BEREIDING

Smelt de roomboter in een steelpannetje, en voeg hier de bloem aan toe. Roer met een garde door zodat er een roux ontstaat, en laat deze ongeveer een minuutje garen onder voortdurend roeren. Voeg dan de visbouillon toe en roer goed door totdat een gladde saus ontstaat. Voeg hier de slagroom, verse kruiden, rietsuiker en limoensap aan toe, en breng op smaak met cayennepeper (hoeveelheid naar smaak). Laat op laag vuur even pruttelen.

Week ondertussen de gelatine een paar minuutjes in koud water. Knijp deze uit en voeg toe aan de vulling. Roer goed door totdat de gelatine opgelost is. Roer ten slotte de garnalen door de roux. Meng het geheel goed door, stort de roux dan in een platte schaal en laat het geheel afkoelen. Zet deze vervolgens nog minimaal een uur in de koelkast om op te stijven.

Tijd om de kroketjes te vormen! Gebruik ongeveer 2 el vulling per kroketje. Bestuif een werkblad met bloem en rol hierop de vulling tot langwerpige kroketjes. Kluts de eieren in een platte schaal, en doe het paneermeel in een andere platte schaal. Haal achtereenvolgens de kroketjes door het ei en het paneermeel. Doe dit voor alle kroketjes. Herhaal dan het paneerproces nogmaals voor alle kroketjes, het is nou eenmaal wel lekker om een goede krokante laag te krijgen 😉 

Meng alle ingrediënten voor de mayo door elkaar tot een gladde saus. Frituur de garnalenkroketjes +/- 3 à 4 minuten totdat ze goudbruin zijn. Eet smakelijk! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *