web analytics
Taarten

Slof met frambozencurd en meringue

Morning! Met dit zomerse weer krijg ik altijd extra veel zin om met fruit te gaan bakken! Frambozen zijn denk ik wel mijn favoriete soort fruit, al is het een nek aan nek race met aardbeien.. vind ik allebei z├│ lekker! Vandaag heb ik een slof gebakken met homemade frambozencurd en italiaanse meringue! Ziet er zo lekker kleurrijk en vrolijk uit, vinden jullie ook niet? Het recept is iets bewerkelijker door de frambozencurd en meringue, maar niet moeilijk en absoluut de moeite waard! Tip: bewaar de eiwitten die je overhoudt na het maken van de sloffenbodem en de frambozencurd! Deze kun je namelijk weer gebruiken voor de meringue ­čÖé┬á

INGREDI├őNTEN

Sloffenbodem

 • 250 g bloem
 • 180 g roomboter
 • 100 g suiker
 • 80 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 eidooier
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 citroen (rasp)

Amandelvulling

 • 200 g amandelspijs
 • 1 ei

Frambozencurd

 • 300 g frambozen (diepvries of vers, kan allebei)
 • 100 g suiker
 • 2 el water
 • 3 eidooiers
 • 1/2 citroen (sap)
 • 2 tl ma├»zena
 • 20 g roomboter
 • 2 blaadjes gelatine

Italiaanse meringue

 • 230 g suiker
 • 60 mL water
 • 3 eiwitten
 • Snuf zout

BEREIDING

Begin met het maken van de sloffenbodem.┬á Meng hiervoor alle ingredi├źnten door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een springvorm (24 cm doorsnede) in en bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een grote ronde plak ter grootte van de springvorm. Bekleed de bodem van de springvorm hiermee. Meng het amandelspijs met het ei tot een gladde substantie en verdeel dit over de bodem. Laat hierbij 1.5 cm tot de rand van de sprinvorm vrij. Bak de sloffenbodem in +/- 25 minuten goudbruin en gaar. Laat deze vervolgens volledig afkoelen. 

Tijd voor de frambozencurd! Doe de frambozen samen met het citroensap, water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 10 minuutjes pruttelen totdat de frambozen uit elkaar zijn gevallen en een soort sausje ontstaat. Zet dan het vuur uit en laat het mengsel eventjes kort afkoelen. Zeef dit frambozenprutje boven een hittebestendige (glas/metaal) kom. De pitjes moeten in de zeef achterblijven en het sap gaan we verder gebruiken.

Verhit de kom met frambozensap au bain marie. Meng ondertussen de eidooiers samen met de maïzena in een apart kommetje tot een glad mengsel. Week ook de blaadjes gelatine een paar minuutjes in een kommetje met koud water. Klop het eimengsel door de frambozen, en warm dit verder op onder voortdurend roeren. Je zult merken dat het mengsel al snel dikker zal worden. Haal dan de kom van het vuur, en meng hier de roomboter doorheen. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ook deze door de frambozencurd. Schenk de curd in een kom of schaal en laat deze volledig afkoelen en opstijven.

Tijd voor de meringue! Voor de meringue doe je 200 g van de suiker samen met het water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Als de temperatuur +/- 100ºC is, begin je met het opkloppen van de eiwitten samen met een snuf zout. Mix totdat deze mooi stijf geklopt zijn, en voeg dan ook de overige 30 g suiker hieraan toe. Als het suikermengsel een temperatuur van 118ºC heeft bereikt, voeg je deze in een dun straaltje, onder voortdurend mixen, toe aan de opgeklopte eiwitten. Het is belangrijk dat je dit voorzichtig doet! Handigst is dus om een vrijstaande mixer te gebruiken, zodat je je handen vrij hebt hiervoor. Klop vervolgens op maximale snelheid de meringue door totdat deze lauwwarm is. 

Dan het opbouwen van de taart.. smeer de frambozencurd uit over de sloffenbodem, en verdeel de meringue over de frambozencurd. Dit kan m.b.v. een spuitzak, of gewoon voor een wat speelser effect met een spatel. Gebruik een brandertje om de meringue kort af te branden. Serveer met wat extra verse framboosjes. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *