web analytics
Taarten

Aardbeienslof

Hoihoi! Ik ben zóveel aan het bakken geweest afgelopen weekend! Hierna komen weer wat hartige recepten hoor, I promise. Maar, mijn lieve papa was afgelopen zondag jarig en hij had gevraagd of ik een aardbeienslof voor hem wilde maken. Natuurlijk! Graag zelfs 😉 Ik heb al enorm veel sloffen gemaakt, maar dit recept waarbij ik voor de bodem een combinatie van amandelspijs en banketbakkersroom gebruik, is absoluut favoriet! Hierdoor wordt de bodem niet te hard, maar super smeuïg en romig. Mmmm, ik krijg er zo weer zin in. Voor de topping heb ik een zwitserse room gemaakt (banketbakkersroom + slagroom), afgedekt met hollandse aardbeien en extra toefjes slagroom. Makkelijk te maken, en iedereen lust dit! Succes gegarandeerd 🙂 Dit recept is trouwens voor 2 sloffen, maar mocht je deze bakvormen niet hebben dan kun je er ook prima 1 grote ronde taart van maken in een springvorm (24 cm doorsnee)!

INGREDIËNTEN

Banketbakkersroom

 • 500 mL melk
 • 100 g suiker
 • 1 vanillestokje
 • 2 eidooiers
 • 45 g maïzena

Sloffenbodem

 • 250 g bloem
 • 180 g roomboter
 • 100 g suiker
 • 80 g lichtbruine basterdsuiker
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 eidooier
 • Snufje zout
 • Rasp van 1/2 citroen
 • 200 g amandelspijs

Topping

 • 200 mL slagroom
 • 1 zakje klopfix
 • 2 el suiker
 • 500 g hollandse aardbeien

BEREIDING

Begin met het maken van de banketbakkersroom. Deze moet namelijk volledig afkoelen voordat je verder kan werken. Doe 450 mL melk in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap met de achterkant van een mes het merg eruit. Voeg zowel het merg als het vanillestokje toe aan de melk. Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur.

Meg in een kom de eidooiers met de overige 50 mL melk en de suiker. Voeg vervolgens ook de maïzena toe en roer even goed door. Als de melk kookt, verwijder je het vanillestokje en schenk je de helft van de melk bij het eimengsel, onder voortdurend roeren. Schenk dit mengsel vervolgens terug in de pan, bij de resterende melk, ook onder voortdurend roeren. Breng dit in z’n geheel aan de kook, onder voortdurend roeren. Je merkt dat het mengsel begint in te dikken, en na 1-2 minuten heeft het de dikte van een stevige vla. Schenk de room dan in een lage schaal (het afkoelen gaat dan sneller) en dek af met vershoudfolie. Let erop dat dit folie direct contact moet maken met de room, want zo voorkom je velvorming! Laat geheel afkoelen.

Je kunt het sloffendeeg in de tussentijd ook alvast maken. Meng hiervoor de bloem, boter, suiker, basterdsuiker, bakpoeder, eidooier, zout en citroen in een beslagkom. Kneed totdat er een egaal en stevig deeg ontstaat. Verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

Tijd voor de volgende stap! Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol het sloffendeeg uit op een bebloemd oppervlak tot een dikte van +/- 8 mm. Vet een sloffenring in en druk hiermee een deegplak uit het deeg. Doe hetzelfde voor de tweede slof. Pak een bakplaat, bekleed deze met bakpapier en leg de deegplakken hierop. Plaats de sloffenvormen om de deegplakken.

Meng de amandelspijs met de helft van de banketbakkersroom tot een egale, smeuïge massa. Smeer dit glad uit over de deegplakken, maar laat +/- 1,5 cm van de rand vrij. 

Bak de sloffen voor +/- 25 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin zijn. Let de laatste minuten dus even goed op, misschien bakt jouw oven net iets anders! Laat de sloffen vervolgens helemaal afkoelen.

Tijd om de sloffen af te maken! Klop de slagroom op met de klopfix en suiker, en meng ongeveer 3/4 hiervan met de overgebleven banketbakkersroom. Smeer deze zwitserse room uit over de sloffenbodems. Garneer met de aardbeien en toefjes slagroom. Eet smakelijk!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *