web analytics
Borrel

Koninklijke borrelplank

Goedemorgen! Ondanks dat we niet echt Koningsdag kunnen vieren dit jaar zoals we dat gewend zijn, ben ik al helemaal in oranjesfeer! Ik heb gisteren deze koninklijke borrelplank (zoals ik ‘m zelf graag noem ;-)) in elkaar gezet, en tussen de bedrijven door even een oranjetompouce gegeten haha. Twee dagen te vroeg natuurlijk, maar ik wilde graag deze plank alvast voorbereiden en fotograferen zodat ik vandaag de recepten kon posten en jullie ook nog aan de bak kunnen! Ik ben aan de slag gegaan met Old Amsterdam kroketjes, mini quiches met gerookte makreel en prei, en een romig tomatensoepje. Helemaal in Hollandse stijl dus. Oh, en wat rauwkost met heksn’kaas voor de kleur en vitamientjes ;-). Ik ben trouwens stiekem ook wel benieuwd wat jullie morgen op de planning hebben staan, iemand nog creatieve ideeën om Koningsdag thuis wat feestelijker te maken?? 🙂 Anyways, als je ook zin hebt om deze plank op tafel te zetten, lees dan snel verder!!

INGREDIËNTEN

1. Old Amsterdam kroketjes (20 stuks, naar recept van Rutger van den Broek, uit het Hartige Bakboek)

 • Ragout:
  • 100 g roomboter
  • 100 g bloem
  • 600 mL groentebouillon (afgekoeld)
  • 325 g Old Amsterdam (stuk, zelf geraspt)
  • 2 eidooiers
  • 40 mL slagroom
  • 1 tl worcestershiresaus
  • Nootmuskaat, zout en peper
 • Ook nodig:
  • 5 eiwitten
  • 1 el bloem
  • Fijn paneermeel
  • Grof paneermeel (panko)
  • Olie om te frituren
  • Bakvorm van 20×20 cm

2. Mini quiches met gerookte makreel en prei (18 stuks)

 • 10 plakjes bladerdeeg
 • 1 prei
 • 200 g gerookte makreelfilet
 • 100 g tuinerwtjes (diepvries)
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 3 eieren
 • 125 g crème fraîche
 • Geraspte kaas
  Dille, zout, peper
 • Muffinvorm

3. Romig tomatensoepje met pit

 • 750 g trostomaten
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 100 mL slagroom
 • 1 L groentebouillon
 • Handje verse basilicum (grof gesneden)
 • Chilipoeder, peper

BEREIDING

 1. We beginnen met de Old Amsterdam kroketjes. Hier gaat namelijk de meeste voorbereidingstijd in zitten! Bekleed de binnenkant van een vierkante vorm van 20 cm met plasticfolie. Smelt de boter in een grote steelpan. Voeg de bloem toe en bak deze al roerend ongeveer 2 minuten mee, op middelhoog vuur. Voeg dan de bouillon in delen toe, roer telkens goed door totdat een gladde massa ontstaat. Breng de ragout aan de kook en voeg dan in delen de geraspte kaas toe. Roer goed door tot alle kaas gesmolten is.

  Haal de pan van het voer. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng op smaak met nootmuskaat, zout, peper en worcestershiresaus. Giet het mengsel in de bakvorm, dek af met plasticfolie, en laat afkoelen en opstijven in de koelkast (duurt circa 2 uur).

  Klop de eiwitten los met de bloem. Strooi wat fijn paneermeel op het aanrecht en stort de ragout hierop. Snijd de ragout doormidden, en snijd elke helft in 10 repen. Je hebt nu 20 repen. Rol ze achtereenvolgens door het fijne paneermeel, het eiwitmengsel en het grove paneermeel. Herhaal dit voor alle kroketten. Laat ze 30 minuten rusten in de koelkast voordat je ze gaat frituren. Frituur 3-5 minuten en laat ze even uitlekken op keukenpapier voor het serveren! 

  P.s.: als je kroketten overhebt, kun je ze (ongefrituurd uiteraard) prima invriezen! 🙂

 2. Dan de mini quiches! Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Steek met een rond vormpje rondjes uit de plakjes deeg en bekleed hiermee een ingevette muffinvorm. Ik heb dit in 3 porties gedaan, omdat ik 2 muffinvormen van 6 stuks elk had, en in totaal voor 18 stuks ingrediënten had! Even uitvogelen dus wat werkt voor jouw bakgerei 🙂

  Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de prei fijn, snipper de ui en pers het teentje knoflook uit. Fruit de ui en knoflook in een koekenpan in een eetlepel olijfolie voor circa 2 minuutjes, en bak dan ook de prei circa 5 minuutje mee. Voeg dan ook de erwtjes toe en warm deze nog een paar minuten mee. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Prik gaatjes in de deegbodempjes in de muffinvorm, en vul elk vormpje met een eetlepel van het groentemengsel.Snijd de gerookte makreelfilet in stukjes, en leg een paar stukjes in elk vormpje. Klop ondertussen de eieren op met de crème fraîche, en breng op smaak met zout, peper en dille naar smaak. Giet dit eimengsel over de vormpjes (voorzichtig!) tot ze tot de rand van het deeg gevuld zijn. Dek af met een lepel geraspte kaas en strooi er nog wat extra peper overheen. 

  Zet de bakvormen voor +/- 35 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi goudbruin gebakken zijn!

 3. En nu tijd voor de romige tomatensoep! Snipper de ui en pers de teentjes knoflook uit. Snijd de trostomaten in stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan, en fruit hierin de ui en knoflook voor circa 2 minuutjes. Voeg de tomatenpuree toe, en bak deze een minuutje mee onder voortdurend roeren om te ontzuren. Voeg dan de tomatenblokjes toe, en bak deze ook even een paar minuutjes mee. Giet de groentebouillon in de pan en breng de soep aan de kook. Laat 10 minuutjes pruttelen. Zet dan het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de slagroom toe samen met de grofgesneden basilicum, en breng de soep verder op smaak met peper en chilipoeder. Nog even een paar minuutjes op het vuur zetten om de soep weer op te warmen, en done! 

That’s it! Ik heb dus nog wat extra rauwkost met heks’nkaas als dip op het plankje gezet, een een mosterdmayonaise (6 el mayonaise + 1 el mosterd + 1 el citroensap) gemaakt voor bij de kroketjes. Wij hebben heeeerlijk lopen smullen! Er gaat even wat tijd inzitten, maar het is absoluut de moeite waard! Laat het me even weten als je ook aan de slag bent geweest, en of je meer borrelrecepten op Kookrooms wilt zien! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *